Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-10 14:40:00

Csurka színházi posztja – a Mazsihisz tiltakozik

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) tiltakozik az ellen, hogy az Új Színház élére a napokban kinevezett Dörner György színművész pályázata szerint intendánsának Csurka István írót kéri fel

Felhívták a figyelmet arra, hogy az intendánsjelölt az elmúlt majd két évtizedben a Magyar Igazság és Élet Pátjának (MIÉP) elnökeként „folyamatosan támadta zsidóságot”, és „a zsidóellenes érzelmek felkorbácsolására alkalmas nézeteket hangoztatott”, a szélsőjobboldali mozgalmak „emblematikus figurája lett”. Dörner György pedig korábban gyakran szerepelt szélsőjobboldali rendezvényeken – tették hozzá.

A Mazsihisz úgy ítéli meg, Tarlós István főpolgármester ezen döntése „tovább erősíti a szélsőjobboldal szellemi befolyását abban a városban, amelynek mindig is jelentős tényezője volt a zsidó polgárság, és abba az irányba viszi Budapestet, amit a korabeli Bécsben követtek, amikor azt a nyilvánosan antiszemita nézeteket hangoztató Lüger polgármester vezette”. A főpolgármester döntése „mély megdöbbenést keltett a zsidóság jelentős részében, és nagymértékben rontja szeretett fővárosunk hangulatát és megítélését” – fogalmaztak.

A vallási szervezet hangsúlyozta: „nem színházi, hanem politikai ügyről van szó”, és „az olyan – az emberi egyenlőség mellett elkötelezett, a kirekesztés ellen rendszerint fellépő, konzervatív, vallásos értékeket valló – pártok, amelyek a fővárost vezetik, nem nyújthatnak segítséget ahhoz, hogy az antiszemita nézeteket vallók és hangoztatók vezető pozíciókat tölthessenek be fővárosunk közintézményeiben”.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.