Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-22 21:10:00

Csoportos állampolgársági eskü '56 emléknapján

Csoportos állampolgársági eskütétellel emelték az 1956-os magyar forradalom 55. évfordulóján megtartott megemlékezések rangját a New York-i és a washingtoni magyar diplomáciai képviseleten.

A New York-i magyar főkonzulátus a nemzeti összetartozás jegyében az idén először együtt ünnepelt a New York-i és a metropolisz környékén működő szervezetekkel és közösséggel. A megemlékezés előtt, zártkörű rendezvényen, közel 20-an tettek állampolgársági esküt a nemzeti ünnep alkalmából.

Az ünnepségen Buzsáky György agykutató, a Rutgers-Newark Egyetem professzora a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, Lendvai-Littner Imre, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség Elnöke pedig az Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

A washingtoni nagykövetségen megtartott fogadáson mintegy 300 vendég jelenlétében Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár mondott beszédet, amelyben hitet tett Magyarország demokratikus elkötelezettsége mellett.Prőhle Gergely a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést adta át John Lukacs történész professzornak, Várallyay Gyula pedig az Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át írói munkásságáért, az amerikai magyar emigráció közösségi életének szervezéséért, és a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatok elmélyítésért.

Az eseményen John Lukacs bemutatta a jelen lévő Sir Bryan Cartledge professzor, volt budapesti és moszkvai brit nagykövet The Will To Survive: A History of Hungary (Túlélési akarat: Magyarország történelme) című könyvének egyesült államokbeli kiadását.

Prőhle Gergely egyébként a hét végén a clevelandi magyarok megemlékezésén vesz részt. A New York-i magyar főkonzulátus szombaton újra kihelyezett konzuli napot tartott Wallinfordban, New Brunswickban pedig, ahol szintén számos magyar él, Dán Károly főkonzul részt vesz a helyi megemlékezésben. Simicskó István honvédelmi államtitkár vasárnap Torontóban és Niagara Fallsban mond ünnepi beszédet az évforduló tiszteletére rendezett ünnepségeken, kedden pedig megkoszorúzza a torontói 56-os emlékművet.

 

mti

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.