Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-29 15:16:00

Csehország elismerte a líbiai felkelők tanácsát

Csehország Líbia egyetlen törvényes képviselőjének ismerte el a felkelők által létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanácsot - közölte Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter hétfőn Prágában.

A külügyminiszter által kiadott közleményben az áll: a helyzet alakulása oly mértékben megerősítette az Átmeneti Nemzeti Tanács növekvő súlyát, hogy reálisan a líbiai nép egyetlen törvényes politikai képviselőjévé vált. Schwarzenberg szerint a Cseh Köztársaság készen áll arra, hogy fejlessze együttműködését az új líbiai kormányzattal, amelynek egyik legfőbb feladata elvezetni az országot a szabad választásokig.

– Elsősorban készen állunk arra, hogy azonnali humanitárius segítséget nyújtsunk. Ugyancsak szeretnénk részt venni Líbia háború utáni újjáépítésében, mégpedig úgy kétoldalú alapon, mint az Európai Unió, az ENSZ, a NATO, stb. keretében. Felajánlhatjuk a demokratikus kormányzásra való átmenetben szerzett, sajátos tapasztalatainkat – fejtette ki a külügyminiszter.

Schwarzenberg ugyanakkor a cseh kormány nevében részvétét fejezte ki a líbiai harcokban meghalt áldozatok családjainak. A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanácsot eddig mintegy félszáz állam ismerte el.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.