Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-19 14:00:00

Csaknem teljesen tiszták az iszappal elárasztott területek

Befejeződött a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófában elöntött mezőgazdasági területek mentesítése, a folyómedrek és a halastó kotrásának kivételével minden területet megtisztítottak az ajkai térségben.

Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja kedden Kolontáron sajtótájékoztatón elmondta: összesen közel 800 hektár termőterületet tisztítottak meg a vörösiszaptól. Az összegyűjtött mintegy 560 ezer köbméter szennyező anyagot visszaszállították az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre. Hozzátette: a Marcal folyó és a kolontári halastó medrének kotrása a tervek szerint nyár végére fejeződik be, innen még csaknem 130 ezer köbméternyi veszélyes anyagot kell eltávolítani. Közlése szerint a vörösiszap által okozott természeti károk helyreállítása közel 15 milliárd forintot tesz ki, amelyből a Marcal folyó kotrásának költsége 6,4 milliárd forint.

Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke leszögezte, hogy a katasztrófa elhárítására, és a helyreállítás-újjáépítésre az elmúlt bő kilenc hónapban fordított teljes költséget a folyamatban lévő utómunkák miatt jelenleg nem tudják pontosan meghatározni, de a becsléseik szerint 35–40 milliárd forint lesz. Hangsúlyozta, hogy pontos végösszeg, a kifizetések tételes elszámolását követően – amelyeket az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési hivatal részletesen ellenőriz –, két–három hónapon belül lesz.

 

mi, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.