Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-14 23:21:00

Breaking: nagyjából egyetértett az egész magyar parlament

Az Országgyűlés a nándorfehérvári diadallal kapcsolatos emléknap létrehozásával, a választási rendszer átalakításával foglalkozó albizottság mandátumának meghosszabbításával, valamint rendvédelmi tárgyú törvények módosításával foglalkozott kedden késő este.

 

A Fideszes Lezsák Sándor határozati javaslatában emléknapot hozna létre július 22-ére, a nándorfehérvári diadal 555. évfordulója alkalmából. Közölte: napjainkban rendkívüli erőfeszítéseket kell tenni, hogy az erkölcsi válságot legyőzzék, ehhez közös reményt, és öntudatot meríthetnek a történelemből.Ezek egyike a nándorfehérvári diadal, amely a keresztény kultúrát mentette meg egész Európában - tette hozzá. A cél, hogy minden évben méltó módon emlékezzenek meg az áldozatokról és a győzelemről.

Farkas Gergely (Jobbik) hangsúlyozta, hogy a hazafias érzés növelése fontos a Jobbiknak, ezért támogatják a javaslatot. Elmondta ugyanakkor, hogy nem a történelemórák megtartását tartják elsődlegesnek, hanem azoknak az értékeknek a közvetítését, amellyel a csatában részt vevők is rendelkeztek, és korábban példát mutattak már velük - tette hozzá. Módosító javaslatukkal bővítenék azok körét, akik felé a kormány felkérést fogalmazhat meg az ünnepségek megtartására, a Jobbik a közoktatási intézményeket és az egyházakat is megbízná ezzel.

Az LMP-s Mile Lajos pártja támogatásáról biztosította az előterjesztőket, mint mondta, tisztelet és kegyelet azoknak, akik kivívták ezt a győzelmet, helyes, ha a kollektív emlékezet őrzi emléküket.
Hozzátette ugyanakkor, hogy az előterjesztés több stiláris problémát is tartalmaz. Szerinte bizonyos fogalmakkal "takarékosabban" kell bánni, mert elkophatnak. Példaként említette a "nemzet", a "magyar" és a "keresztény" szavakat.

A KDNP-s Pálffy István azt hangsúlyozta, hogy a szomszédságpolitika szempontjából is nagyon fontos a javaslat. Mint kifejtette: nemcsak a magyar diadalra, hanem a keresztény Európa győzelmére is emlékeznek. Ez a térségben élő nemzetiségek első olyan együttműködése, amely eredményt hozott Európának.
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.