Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-11 18:04:00

Bóvli lett Magyarország? A Fitch leminősítése előtt állunk

A Fitch hitelminősítő a magyar hosszútávú államadósság „BBB-”, azaz bóvli besorolásának kilátásait negatívra módosította az eddigi stabilról. Az NGM nem ért egyet – állítja a vg.hu elemzése.

A Fitch indoklása szerint a végtörlesztés valamint az eurózóna pénzügyeinek az országra való túlzottan nagy hatása miatt döntött a rontás mellett. A negatív kilátás tükrözi a „külső növekedés és a pénzügyi finanszírozás lehetőségeit, amellyel relatíve kicsi, nyitott és komolyan eladósodott magyar gazdaságnak kell szembenéznie” – állítja a vg.hu. A végtörlesztés engedélyezése pedig nagyban rontotta a külföldi befektetők bizalmát, márpedig ettől nagyon sok függ középtávon.

A kormány nem ért egyet a Fitch Ratings Magyarországról készített helyzetelemzésével. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint tartható a 2012-es 3 százalék alatti költségvetési hiánycél, egyúttal csökken az államadósság – ismeri el legfrissebb prognózisában az Európai Bizottság is. A Fitch Ratings állításával ellentétben Magyarország 2012-ben tartani fogja a 2,5 százalékos költségvetési hiánycélt. „Erőfeszítéseinket és elkötelezettségünket az Európai Bizottság is elismerte idei őszi prognózisában” – áll a közleményben.

A Fitch Ratings államadósságra vonatkozó állításaival sem ért egyet a kormány. Magyarország ugyanis mindent megtett és a jövőben is megtesz az államadósság csökkentése érdekében. Ezt bizonyítja, hogy idén már több lépésben, a minősítő által jelzett 4 százalékpontos csökkenésnél nagyobb mértékben mérsékeljük az államadósságot. A kormány álláspontját erősíti meg az Európai Bizottság értékelése is.

A hitelminősítő aggodalmával ellentétben, ami az ország devizakitettségét illeti, a kormány szerint a végtörlesztés – amellett, hogy valódi segítséget jelent a devizahitellel terhelt családoknak – csökkenti az ország sérülékenységét és a bankrendszer külső sokkoknak való kitettségét. A kormány biztos abban, hogy a jövő év elején, amikor ismertek lesznek az idei költségvetési egyenlegre és a végtörlesztésre vonatkozó végleges adatok, ezek birtokában a Fitch Ratings is felülvizsgálja jelenlegi, túlzottan pesszimista értékelését, és a jelentése utolsó részében leírt módon véleményét pozitív irányban módosítja" – áll a minisztérium sajtóanyagában.
 

 

Világgazdaság Online - MTI Eco

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.