Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-14 10:19:00

BÖSZ-elnök: erős főváros és erős kerületek alkotják majd Budapestet

A Budapesti Önkormányzati Szövetség (BÖSZ) elnöke szerint a feladat- és hatáskörök átrendezésével mind a főváros, mind pedig a kerületek megerősödnek majd.

Nagy Gábor Tamás a Magyar Televízió szerdai Ma reggel című műsorában az új - várhatóan ősszel az Országgyűlés elé kerülő - önkormányzati törvényre (Ötv.) utalva azt hangoztatta: erős főváros és erős kerületek alkotják majd Budapestet, amelyben világosak lesznek a hatáskörök, és nem lesznek párhuzamosságok.

Nagy Gábor Tamás, aki egyben I. kerületi polgármester és a Fidesz országgyűlési képviselője is, az önkormányzati rendszer reformjáról azt mondta: az egész országban át fogják szabni az önkormányzatok feladat- és hatásköreit, finanszírozását, így indokolt, hogy a fővárosban is megtalálják a legjobb megoldást. A 23 kerületet tömörítő BÖSZ elnöke szerint Budapesttel kapcsolatban a legfontosabb eldöntendő kérdés az volt: a jövőben egyetlen központból irányítsák a várost vagy „értelmes egységek-e" a fővárossal egyenrangú kerületek. Véleménye szerint - mivel a főváros és a kerületek is megmaradnak - egyértelművé kell tenni a feladat- és hatáskörmegosztás új rendjét. Ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy ma számos feladatot látnak el párhuzamosan a kerületeknél és a fővárosnál. Szerinte a jövőben ezeket a feladatokat célszerű lenne ott ellátni, ahol a leghatékonyabban lehet.

A BÖSZ megalakulását felidézve arról beszélt: olyan fórumot akartak létrehozni, amelyben a Budapestet érintő, az önkormányzati törvényben szabályozandó feladatokról és hatáskörökről beszélhetnek, továbbá olyan javaslatokat dolgozhatnak ki, amelyeket a kodifikátorok és a törvényhozás is el tud fogadni. Hozzátette: kompromisszumot, jó megoldást keresnek, és ez, mint fogalmazott, nem hatalmi harc. Elmondta azt is, tudomása szerint az új Önkormányzati Törvény őszi menetrendjében a főpolgármester és a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának a módja és elvei nem fognak szerepelni, ez a kérdés egy későbbi szabályozásra marad. Arra a kérdésre, kikből állna majd 2014-ben a Fővárosi Közgyűlés, Nagy Gábor Tamás azt mondta, hogy a mostani elgondolások alapján automatikusan bekerülne testületbe a 23 kerületi polgármester, a további tíz helyet pedig listás választáson lehetne megszerezni.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.