Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-04 17:46:00

Borúlátó az Európai Központi Bank: krach a küszöbön?

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke szerint különösen bizonytalanok az euróövezeti gazdasági kilátások.

Az EKB elnöke a szervezet kormányzótanácsának kamatdöntő ülését követően tartott sajtótájékoztatót Frankfurtban, ahol kijelentette, hogy az első negyedévi 0,8 százalékos három havi növekedés után a második negyedévben, illetve az év hátralevő részében lassulhat a bővülés üteme. A gazdaság mindazonáltal továbbra is a növekedési irányába mutat – nyugtatta meg a hallgatóságot.

Az EKB kormányzótanácsa kiemelten figyeli az inflációs fejleményeket, ami a jegybanki szakzsargonban arra utal, hogy az EKB várhatóan nem emel irányadó kamatlábán szeptemberi kamatdöntő ülésén. A szervezet korábbi tájékoztatása szerint csütörtökön sem változtatott, 1,50 százalékon hagyta az irányadó euróövezeti kamatlábat.

Az elnök nem nyilatkozott arról, hogy a szervezet folytat-e újra különleges kötvényvásárlást (SMP) az euróövezeti köténypiacok megnyugtatására. Teljesen transzparens módon hajtjuk végre ezeket a beavatkozásokat, minden hétfőn látják az előző heti tevékenységünket – mondta az elnök. Mint minden kormányzótanácsi ülésen, ezúttal is szóba került ez az eszköz.

Az EKB 18 hete nem hajtott végre intervenciót a másodlagos kötvénypiacon. Csütörtökön azonban kereskedők arról számoltak be, hogy az EKB portugál és ír államkötvényeket vásárolt. Korábban az EKB rendre azzal magyarázta a kötvényvásárlást, hogy azzal elősegíti monetáris politikájának érvényesülését. A likviditás bővítése kapcsán hangsúlyozta, hogy az EKB élesen elválasztja rendes monetáris politikáját, amelynek célja az árstabilitás fenntartása, a rendkívüli intézkedésektől, amelyről eseti elbírálás alapján dönt a szervezet.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.