Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-24 13:00:00

Börtönbüntetés gazdasági adatok kiszivárogtatásáért

Gazdasági adatok kiszivárogtatásáért ítélték többéves börtönbüntetésre a kínai jegybank és az Országos Statisztikai Hivatal egy-egy alkalmazottját Pekingben – derült ki hétfői médiajelentésekből.

A két férfi hat, illetve öt évet kapott, amiért értékpapír brókercégeket látott el olyan bizalmasnak számító értékes adatokkal, amelyekhez a munkakörüknél fogva juthattak hozzá. A kereskedők ezek birtokában jelentős segítséget kaptak a piaci mozgásokat illetően és ezért előnyhöz, vagyis többletjövedelemhez jutottak, vagy juttatták megbízóikat a világ harmadik legnagyobb részvénypiacán.

Szun Csen (Sun Zhen) az Országos Statisztikai Hivatal titkárságának igazgatóhelyettese 27 bizalmas statisztikai adatot szolgáltatott ki, míg Vu Csao-ming (Wu Chaoming) a Kínai Népi Bank pénzügykutató hivatalának igazgatóhelyettese 25 titkos adatot adott ki értékpapírpiacon működő illetékteleneknek. Az ügyben további négy személy ellen folyik eljárás.

Az országos makrogazdasági adatok kiszivárogtatása kárt okoz a gazdasági szereplőknek, akadályozza a piaci versenyt és hátrányosan befolyásolja a kormány hitelességének megítélését – állapította meg a történtekkel kapcsolatban Li Csung-cseng (Li Zhongcheng) az ügyészi hivatal főtitkárhelyettese. Az esetet kommentáló pénzügyi, gazdasági szakemberek egybehangzó állítása szerint Kínában, a makrogazdasági bizonytalanság miatt különösen értékesek lehetnek a tendenciákról árulkodó adatok, s álláspontjuk szerint indokolt az elrettentően szigorú büntetés.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.