Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-15 15:15:00

Bojkottálnák a Pápa beszédét Németországban

Német ellenzéki képviselők bojkottálni kívánják XVI. Benedek pápa jövő héten elhangzó parlamenti beszédét.

Mintegy száz szociáldemokrata, zöld, valamint a Baloldal pártjához tartozó képviselő jelentette be, hogy nem kíván részt venni azon az ünnepi parlamenti ülésen, amelynek keretében a katolikus egyházfő beszédet mond. A bojkottal azt kívánják jelezni, hogy nézetük szerint a pápa parlamenti beszéde nem egyeztethető össze az állam és az egyház szétválasztására vonatkozó, az alkotmányban is rögzített elvekkel.

XVI. Benedek pápa szeptember 22-e és 25-e között tesz hivatalos állami látogatást Németországban. A vizit első napján Berlinben többnyire politikai programokat bonyolít le, a Bundestagban elhangzó beszéd mellett találkozik Angela Merkel kancellárral és Christian Wulff elnökkel.

A Német Katolikus Püspöki Konferencia csütörtöki nyilatkozatában elítélte a kilátásba helyezett parlamenti bojkottot. Robert Zollitsch bíboros, freiburgi érsek, a püspöki konferencia elnöke hangsúlyozta: a katolikus egyházfő olyan vendég, akit megfelelő tisztelettel kell fogadni. Emlékeztetett arra is, hogy a német pápát, az egykori Joseph Ratzinger bíborost „mint németet és mint katolikus egyházfőt" a Bundestag elnöke, Norbert Lammert kérte fel a parlamenti beszédre.
Gerhard Ludwig Müller regensburgi püspök a bojkott kapcsán utalt arra, hogy Németországban - mint fogalmazott - mindenkinek joga van zagyvaságokat beszélni. A parlamenti honatyáknak azonban nem lenne szabad megfeledkezniük arról, hogy nem egy ideológia, hanem az egész lakosság - köztük 25 millió katolikus - képviselői.

A bojkott az ellenzéki pártok körében nem váltott ki osztatlan lelkesedést. Mindhárom párt képviselőinek többsége elhatárolódott attól, köztük a szóban forgó pártok vezetői is. A sajtó - pártállástól függetlenül - elítélte a távolmaradásukat bejelentő képviselőket, valamennyi újság kínos és kicsinyes akcióról írt.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.