Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-12 09:35:00

Biztonsági intézkedések a német vasúti merényletkísérletek miatt

A biztonsági intézkedések erősítését rendelte el a német belügyminiszter a berlini vasúti merényletkísérletek miatt.

Hans-Peter Friedrich egy szerdai nyilatkozatban közölte, hogy a pályaudvarokra és közvetlen környékükre egész Berlin térségében megerősített rendőrjárőröket vezényelt.
Az elmúlt két napban és szerdára virradó éjjel is a berlini főpályaudvaron és több más vasúti csomóponton gyúlékony folyadékot tartalmazó palackokra bukkantak. A hatóságok még időben hatástalanították ezeket, de feltételezések szerint az esős időjárásnak is köszönhető az, hogy nagyobb tűz nem keletkezett.

A gyújtópalackok elhelyezőjeként még a hét elején egy szélsőbaloldali szervezet jelentkezett. Internetes közleménye szerint akcióival az afganisztáni német katonai szerepvállalás ellen tiltakozik. A szervezet azóta nem jelentkezett, a hatóságok azonban bizonyosra veszik, hogy az újabb merényletkísérleteket is ugyanez a csoport követte el.
A belügyminiszter aggodalmának adott hangot az elmúlt napok eseményei miatt, és az erőszakos cselekményekért egyértelműen a szélsőbaloldalt tette felelőssé. Hasonlóan foglalt állást Berlin kormányzó polgármestere, Klaus Wowereit is, aki éberségre szólított fel, és a lakosság támogatását kérte.

A német vasút, a Deutsche Bahn úgy értékelte, hogy a terrorizmus áldozatává vált. De közölte, hogy igyekszik minden tőle telhetőt megtenni az utasok biztonságának szavatolására. A vasút szóvivője emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban már több mint félmillió eurót költöttek a biztonságtechnika hatékonyabbá tételére, ezen belül olyan berendezések telepítésére, amelyek tűz érzékelése esetén leállítják a vonatokat. Azt azonban elismerte, hogy egy 34 ezer kilométeres vasúti pályaszakaszt képtelenség tökéletesen biztosítani.
Szerdai értesülések szerint egyébként nemcsak Berlinben, de országszerte erősítették a biztonsági intézkedéseket a pályaudvarok körzetében, és egyre több a rendőrből és vasúti személyzetből álló közös járőr.

Több szakértő közben annak a véleményének adott hangot, hogy a merényletkísérletekkel a szélsőbaloldal - mint fogalmaztak - az egész kapitalista rendszernek üzen hadat. Ezzel magyarázták azt, hogy a célpont az állami vállalat német vasút. Azt ugyanakkor elutasították, hogy párhuzamot vonjanak a szóban forgó autonóm csoportok és a hetvenes évek hírhedt szélsőbaloldali terrorszervezete, a Vörös hadsereg Frakció (RAF) által végrehajtott merényletek, illetve gyilkosságok között. Értékelésük szerint erre egyelőre semmilyen jel nem utal.
 

mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.