Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-28 15:21:00

Berlinben is örültek a kínai vezérnek

Tizennégy kétoldalú megállapodást írtak alá kedden Berlinben az első német-kínai kormánykonzultáció alkalmából Angela Merkel német kancellár és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök jelenlétében.

A berlini és a pekingi kabinet első konzultációján több mint tíz miniszter vett részt mindkét oldalról.
Az ülés után Angela Merkel úgy fogalmazott: az eseménnyel új fejezet kezdőik a német-kínai kapcsolatokban. Ven-Csia-pao hozzátette: a kedden kötött megállapodások összértéke eléri a 15 milliárd dollárt.

A megállapodások között négy tisztán gazdasági természetű, a többi pedig minisztériumok és egyéb állami szervek közti egyezmény. Az Airbus nyugat-európai repülőgépgyártó 62 darab A 320 neo típusú gép értékesítéséről írt alá megállapodást kínai partnerével. Az egyezség szerint akár 88 darabra is bővülhet az átvett gépek száma. A Reuters hírügynökség szerint listaáron számolva csupán ez a megállapodás 7,5 milliárd dolláros üzletet jelent.

Új projektekről - Kínában induló beruházásokról, gyárak és kutatás-fejlesztési központok létesítéséről - állapodott meg kínai partnerekkel a Volkswagen, a Daimler, a Siemens és több közepes méretű német vállalat.
 

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.