Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-03 14:51:00

Belgrádnak tárgyalnia kell Pristinával

Szerbiának és Koszovónak folytatnia kell a párbeszédet, és Belgrádnak fokoznia kell erőfeszítéseit, hogy rendeződjenek kapcsolatai Pristinával - jelentette ki az Európai Parlament elnöke a szerb parlamentben.

Jerzy Buzek, a balkáni országokat felölelő körútja keretében érkezett egynapos látogatásra Belgrádba.
„Az új válság, ami Észak-Koszovóban az erőszak nyomán alakult ki, mindannyiunk számára elfogadhatatlan” – hangsúlyozta Buzek és aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy szeptember végén húszegynéhány ember, közöttük a nemzetközi békefenntartók (KFOR) tagjai is megsebesültek az észak-koszovói összetűzésekben.

„Nem szabad megengednünk, hogy a múlt szelleme hatalmába kerítsenek bennünket. Fel kell újítani a dialógust Belgrád és Pristina között” – mondta az Európai Parlament elnöke és annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ez lehetséges is. Buzek rámutatott arra, hogy a Belgrád és Pristina közötti eddigi tárgyalások „építő jellegűek voltak és néhány fontos kérdésben megállapodást eredményeztek”. Szerinte további konstruktív lépésekre van szükség, ami alatt a párbeszédet kell érteni és fontos a megkötött megállapodások betartása.

Jerzy Buzek a szerb parlamentben elhangzott beszédében azt is kiemelte, hogy „mindegyik félnek részt kell vállalnia az Észak-Koszovóban kialakult feszültség enyhítésében és a tartós megoldás kimunkálásában". Rámutatott arra is, hogy „kötelező biztosítani az emberek és az árúk szabad mozgását, mert ez az egész térségnek és a Koszovóban élő embereknek egyaránt érdeke”. Jerzy Buzeket  fogadja Boris Tadic szerb államfő és az EP-elnök találkozik Mirko Cvetkovic kormányfővel is.

 

MTI

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.