Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-06 15:25:00

Belgrád biztos az EU-tagjelölti státusz elnyerésében

Belgrádi sajtókommentárok és elemzők szerint Szerbia szinte biztosra veszi, hogy néhány nap múlva elnyeri az európai uniós tagjelölti státuszt.

Déli szomszédaink a feszültté vált észak-koszovói helyzet, továbbá a koszovói kérdés rendezésében megnyilvánuló nézeteltérések, nem kevésbé a restitúciós törvény miatti budapesti bírálatok ellenére optimisták.

Belgrádi elemzők szerint ha az Európai Bizottságnak pozitív lesz a véleménye Szerbia integrációs erőfeszítéseiről, a budapesti bírálatok ellenére is bizonyosra vehető, hogy az unió Miniszteri Tanácsa is zöld fényt ad a tagjelölti státuszhoz, ami még nem jelenti a csatlakozási tárgyalások időpontjának kitűzését is. „A Miniszteri Tanács döntései mindig politikai természetűek, mert az uniós tagországok mindig is elsősorban saját érdekeiket tartják szem előtt, és nem az unióét. Mindamellett várható, hogy a Bizottság pozitív döntésére a Miniszteri Tanács is rábólint majd” – idézi a Danas az egyik belgrádi politikai elemző véleményét.
   
    Az Európai Bizottság október 12-én hozza nyilvánosságra jelentését Szerbia uniós felkészültségéről és arról, hogy Belgrád elnyeri-e a tagjelölti státuszt.
 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.