Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-05 17:31:00

Befejeződött a pécsi Zsolnay negyed kivitelezése

Kisebb munkákat leszámítva befejeződött az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében épülő Zsolnay Kulturális Negyed kivitelezése.

Sztanics Gábor, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. műszaki menedzsere szombaton, az épületegyüttes bemutatására szervezett nyílt napon újságíróknak azt mondta: a beruházás a végéhez ért. Már csak a hibajavítások vannak hátra, ezután minden érintett intézmény és a közönség is birtokba veheti az épületeket.

Az első nagy rendezvény, egy koncert december elején lesz a negyedbe költöző Ifjúsági Házban. A műszaki menedzser nagy eredménynek nevezte, hogy az építkezés során sikerült megőrizni az egykor a Zsolnay Porcelánmanufaktúrához tartozó ingatlanok ipari műemléki jellegét, sokszínűségét úgy, hogy a negyed illeszkedjen a pécsi belváros képéhez. Ebben számos kiváló restaurátor működött közre.

A Zsolnay Kulturális Negyed a pécsi EKF több mint 11 milliárd forint költségvetésű beruházása, egyben Közép-Európa legnagyobb ipariműemlék-rekonstrukciója volt, amelynek révén 5 hektáron 40 ezer négyzetméternyi épület felújításával Magyarország egyik legnagyobb kulturális központja jött létre.

A 2009-ben kezdődött kivitelezés részeként a XIX. századi magyar iparművészet kibontakozásában és Pécs modernkori városfejlődésében meghatározó jelentőséggel bíró Zsolnay manufaktúrát átköltöztették a negyed keleti részébe. A megüresedett épületeket átépítették, felújították, emellett megszépült a gyár értékes növényeket rejtő, műemlék szobrokkal, vázákkal díszített parkja is.

Az épületegyüttes négy nagy részből áll: a Míves negyed a Zsolnay család és a porcelánmanufaktúra történetével, különböző kézműves mesterségekkel ismerteti meg a látogatókat, az Alkotó negyed kulturális intézményeknek és rendezvényeknek ad otthont, a Gyermek és családi negyed az interaktív tudományos-technikai kiállítások iránt érdeklődőket várja, az Egyetemi negyed pedig a felsőfokú művészeti képzést szolgálja.

Az egyes épületek átadása 2010 nyarától folyamatos: a Zsolnay-porcelánritkaságokat bemutató Gyugyi-gyűjteménynek otthont adó Sikorski-ház megújult. A páratlanul értékes kollekció iránt a tavaly szeptemberi nyitás óta hatalmas az érdeklődés annak ellenére, hogy azt a folyamatban lévő építkezés miatt előzetes bejelentés alapján lehetett megtekinteni.

A Zsolnay negyed északi és déli részét összekötő negyvenöt méter hosszú új gyalogoshíd tavaly október végén került a helyére és befejeződött a Zsolnay Mauzóleum rekonstrukciója is: a gyáralapító nyughelyét július 19-től kereshetik fel a látogatók.

A Gyermek és családi negyedbe költöző Bóbita Bábszínház január végétől várja a közönséget. Ebben a negyedben működik majd a tudomány és technika háza, a planetárium, a Pécsi Galéria és a Zsolnay út déli oldalán kialakított parkolóház. A Pécsi Galéria kiállítótere már tavaly megnyitotta kapuit Pinczehelyi Sándor képzőművész életmű-kiállításával.

Az utolsó körben az Alkotó negyed belső udvara, az Ifjúsági Ház rendezvényterme és irodaépülete, valamint az Egyetemi negyed készült el. Utóbbiba már beköltözhetett a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara. A kommunikáció és médiatudományi, valamint a szociológia szakos hallgatók a következő félévtől járhatnak oda.

A Zsolnay Kulturális Negyed megálmodóinak reményei szerint a létesítmények minden korosztály számára kínálnak színes, érdekes programokat és évente összesen 200 ezer látogatót fogadnak majd.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.