Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-14 13:34:00

Bátor vietnami írókat tüntettek ki

Nyolc vietnami írót tüntetett ki a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet a politikai üldöztetéssel szembeni bátor kiállásukért.

A szervezet szerdán közölte, hogy idén 24 ország 48 írójának ítélte oda a rangos Hellman-Hammett-díjat, s nyolc vietnami van köztük. Mindnyájan munkásságuk során szenvedő alanyai voltak a szólásszabadság és az internethasználat korlátozására, illetve a független média ellenőrzésére irányuló hatósági intézkedéseknek.

Phil Robertson, a HRW ázsiai kirendeltségének igazgatóhelyettes közölte, hogy a sokat szenvedett és üldözött, elbocsátott, egyes esetekben be is börtönzött bátor vietnámi írók kitüntetésével a szervezet nemzetközi támogatást kíván nyújtani azoknak a vietnámiaknak, akiket a kormány el akar hallgattatni.

A Hellman-Hammett-díjat Lillian Hellman amerikai drámaírónő és élettársa, a krimiíró Dashiell Hammett után nevezték el. Mindketten hatósági zaklatásnak voltak kitéve az Egyesült Államokban politikai meggyőződésük miatt az ötvenes évek kommunistaellenes hisztériája idején. A kitüntetést minden évben olyan írók kapják meg, akiket politikai üldöztetés ér, és csorbulnak emberi jogaik. Az elmúlt 22 évben 700 írónak ítélték oda a díjat, amely fejenként 10 ezer dollárig terjedő összeggel jár.

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.