Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-07 13:07:00

Az USA érdeke, hogy rendeződjön az EU-válság

Bízik az európai válságkezelésében az amerikai pénzügyminiszter, amelynek pozitív kimenetelét az Egyesült Államok és az egész világ számára is fontosnak tartja. Timothy Geithner ezt francia kollégájával folytatott szerdai megbeszélése után mondta Párizsban.

„Hangsúlyoztam, hogy mennyire fontos az Egyesült Államok és a világ számára, hogy Európa sikeres legyen (az adósságválság kezelésében) és bízom abban, hogy sikerülni is fog neki” – fogalmazott az amerikai politikus, aki európai körútja részeként Németországból érkezett a francia fővárosba. Előző napi és eddigi párizsi tárgyalásai tapasztalatai alapján "biztosnak tartja, hogy egy nagyon biztos tűzfal felállítása" van napirenden az eurózóna válságának továbbterjedése ellen.

„Egyetértettünk abban, hogy a lehető legmagasabb szintű tűzfal szükséges a továbbterjedés megakadályozására” – jelezte a francia pénzügyminiszter. Francois Baroin arról is biztosította amerikai kollegáját, hogy Párizs mindent megtesz azért, hogy a tervezettnél egy évvel korábban, azaz már 2012-ben létrehozzák a közös valuta térségének állandó mentőmechanizmusát, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) felváltó Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM).

Baroin a Nemzetközi Valutalap "bevonásának módozatairól" és "forrásainak növeléséről" is beszélt az amerikai pénzügyminiszternek. Washington azonban nem szeretné az IMF forrásait növelni, amelyet így kétoldalú hozzájárulásokkal önkéntes alapon a feltörekvő és az európai országok vállalnának.

A francia pénzügyminiszter bemutatta azokat az eurózóna költségvetési megszigorítását és a gazdasági kormányzás erősítését célzó francia-német javaslatokat is az amerikai pénzügyminiszternek, amelyeket az Európai Unió állam- és kormányfői csütörtökön és pénteken vitatnak meg brüsszeli csúcstalálkozójukon.

Timothy Geithnert délután fogadja Nicolas Sarkozy francia államfő. Az amerikai pénzügyminiszter azt követően Marseille-be utazik, ahol az Európai Néppárt kongresszusán kétoldalú megbeszélést folytat az új spanyol miniszterelnökkel, Mariano Rajoyjal, majd csütörtökön Rómában Marion Monti olasz kormányfővel találkozik.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.