Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-26 13:21:00

Az új laptopok a használattól töltődnek

A nanotechnológiai kutatások fejlődésével három éven belül megjelenhetnek a billentyűzet használatával elektromos áramot termelő laptopok - közölték a melbourne-i RMIT egyetem kutatói, akik a piezoelektromosságban látják a megoldást.

A piezoelektromosság olyan elektromos jelenség, amelynek során bizonyos anyagokban nyomás hatására elektromos feszültség keletkezik. Ezen az elven működnek például a gázgyújtók.
Az Advanced Functional Materials című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint az ausztrál kutatók ezt a jelenséget ötvözték a mikroprocesszor gyártásnál alkalmazott vékonyfilm technológiával.

Az ilyen nanotechnológiával készült piezoelektromos filmeket a futócipőkbe telepítve mobiltelefonok, billentyűzetbe építve pedig a számítógépek töltésére lehetne használni" - magyarázta Madhu Bhaskaran, a tanulmány társszerzője, hozzátéve, hogy a technológia finomításával olyan tartós áramforrásokat készíthetnek, amelyek a vérnyomás segítségével a szívritmus-szabályozókat is tölthetik.

A piezoelektromos filmek fejlesztése azonban még nem tart ott, hogy elegendő energiát termeljen a mai laptopok ellátásához. Ezzel a technológiával jelenleg csupán a kívánt energia egytizedét képesek előállítani. A következő lépés a hatékonyság növelése, amely - Bhaskaran szerint - három év alatt sikerülhet.

 

MTI

 

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.