Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-21 11:50:00

Az óbudai polgármester kiállt a fesztiválozók mellett

Megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte Bús Balázs óbudai polgármester az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében, hogy bárki a gyülekezési jogra hivatkozva megzavarja bármelyik kulturális rendezvényen vagy fesztiválon a fiatalok szórakozását. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerdán megfogalmazott véleménye szerint jogszerű a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által az óbudai Hajógyári-szigetre, a Sziget fesztivál idejére még januárban, a magas benzinárak ellen bejelentett tüntetés.

Mint írta, „tekintettel arra, hogy a bejelentés időpontjában a helyszín tekintetében nem volt megkötött bérleti szerződése senkinek, az közterületnek minősült, így a Budapesti Rendőr-főkapitányság nem is tehetett mást, mint hogy tudomásul vette a tüntetés bejelentését”. Az önkormányzat által a Sziget fesztivál megrendezéséről utóbb kötött szerződés nem lehet akadálya a tüntetés megtartásának – tették hozzá. Az óbudai polgármester ugyanakkor csütörtökön azt közölte az MTI-vel: a Sziget körül kialakuló helyzet számára elfogadhatatlan, az szerinte a gyülekezési joggal való visszaélés klasszikus példája. Bús Balázs (Fidesz-KDNP) közleményében felajánlott egy másik óbudai helyszínt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetői számára.

Gerendai Károly, a Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője az MTI-nek szerdán azt mondta: az óbudai szigetre – mivel az irodának a fővárosi önkormányzattal a rendezvény megtartására érvényes szerződése van – a fesztivál ideje alatt csak az mehet be, aki megváltotta belépőjegyét vagy tiszteletjegyet kapott. „A rendezvény programjaira mi nem fogunk senkit azért ingyen beengedni, mert arra hivatkozik, hogy tüntetni jött” – fogalmazott. A fesztivál főszervezője közölte: a rendőrségnek kell megoldania ezt a szituációt, ugyanis ez a szerv jogosult erre. Gerendai Károly hozzátette, meg kell vizsgálni, hogy bármely, közterületen zajló rendezvényt el lehet-e lehetetleníteni azzal, hogy az adott helyszínre tüntetéseket jelentenek be.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.