Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-27 16:15:00

Az MSZP szerint Matolcsy felelős a benzinár növekedéséért

Az ellenzék szerint a jövedéki adó csökkentése megoldást jelenthetne a gazdaság helyzetére.

Az MSZP szerint a hibás kormányzati gazdaságpolitika és annak irányítója, Matolcsy György felelős azért, hogy újabb rekordot döntött az üzemanyagok ára, és a benziné egyes kutaknál meghaladja a 400 forintot. A szocialisták ezért távozásra szólítják fel a tárcavezetőt.

A 95-ös benzin ára 3 forinttal, míg a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi ára 4 forinttal emelkedett szerdán. A változással a benzin átlagára újra csúcsra emelkedett, s elérte a 388 forintot, míg a gázolajé 375 forintra nőtt. Az autósok ugyanakkor 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

A szocialista Józsa István szerdai sajtótájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert hibáztatta az üzemanyagok árának növekedéséért, mondván, annak elsődleges oka az energetikai különadó. Az politikus szerint az áremelkedésben szerepe volt a forint árfolyamának esését okozó tavaly nyári, a magyar gazdaság helyzetét a görög válsághoz hasonlító fideszes nyilatkozatoknak is, az árfolyam ugyanis azóta sem állt helyre. Kitért arra is, hogy a 400 forintot közelítő benzinár több mint fele a jövedéki adó, amit a kormány egy tollvonással csökkenthetne. Józsa István bírálta a bankadót is, amely miatt szerinte a pénzintézetek nem biztosítanak elegendő hitelt a beruházásokhoz, így a gazdaság beindításához.


mti.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.