Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-28 12:13:00

Az LMP nemet mond a kollektív bűnösségre Szerbiában is

Az LMP tiltakozik a szerb parlament kárpótlási törvényről szóló döntése ellen, amely gyakorlatilag megerősíti a kollektív bűnösség elvét és továbbra is megbélyegzi a vajdasági magyarokat.

Az LMP tiltakozik a szerb parlament kárpótlási törvényről szóló döntése ellen, amely gyakorlatilag megerősíti a kollektív bűnösség elvét és továbbra is megbélyegzi a vajdasági magyarokat. A szerbiai parlamenti többség hétfői ülésén nem törölte el a kollektív bűnösség elvét a vagyon-visszaszolgáltatásról és a rehabilitációról szóló törvényekből, és nem vette figyelembe a vajdasági magyar szervezetek javaslatát, hogy az 1945. március 9-e előtt elvett javakat is visszakaphassák az érintettek vagy örököseik.

Ezzel a döntésével a szerbiai parlament továbbra is a kollektív bűnösség elve mellett tette le a voksát, amely egy európai államtól elfogadhatatlan szemlélet és szembe megy az Európai Unió értékeivel és irányelveivel is. Az LMP szerint a fájdalmas múlt sebeit az igazságosság helyreállításával, valamint közös emlékezéssel, oktatással, társadalmi párbeszédekkel kell begyógyítani, és nem további megbélyegzéssel.

Az LMP egyet ért Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének levelével, melyben kéri Boris Tadić elnököt, hogy ne írja alá a törvényt, hanem küldje vissza a törvényhozás elé, álljon ki az egyetemes emberi jogok védelme és a két nép történelmi megbékélése mellett. Az LMP a magyar kormányt pedig arra kéri, hogy mindent tegyen meg a vajdasági magyarok védelme érdekében.

Egyúttal szolidaritásunkat fejezzük ki a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagságának, hogy vandál módon betörtek és szétzúzták a vajdasági magyarok e fontos gyülekezőhelyét. Bízunk benne, hogy a szerb rendőrség erélyesen lép fel az elkövetőkkel szemben és minél előbb eredményesen zárul le a nyomozás.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.