Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-10 16:00:00

Az LMP kritizálja a Fidesz legújabb ötletét

Az LMP szerint tárgyalási alapként sem fogadható el a Fidesz választási rendszerre vonatkozó legújabb javaslata, mert az egyebek mellett tovább erősítené az ország politikai megosztottságát és a két nagy párt, a Fidesz és MSZP „bebetonozását” szolgálná.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese közleményében azt írja: az Áder János által szombaton ismertetett javaslat nemcsak hogy megtartaná az ajánlócédulák rendszerét, de még növelné is az egyéni jelöltek indulásához szükséges ajánlások számát. Úgy véli: nincs az országban olyan szakértő, és a Fidesz-KDNP-n kívül nincs egyetlen párt sem, amely ne az ajánlási rendszer eltörlését szorgalmazná, mert az súlyosan sérti az állampolgárok adatvédelmi jogait, emellett „a nagy pártok játékává silányítja a demokratikus versenyt.”

Kitér arra is, hogy a Fidesz javaslata eltörölné a nem győztes egyéni jelöltekre leadott szavazatok kompenzációját. Ezzel - fűzi hozzá - a rendszer még a jelenleginél is rosszabbul fejezné ki a parlamentben a szavazók akaratát. Ilyen játékszabályok alapján a Fidesz 2010-ben a szavazók 53 százalékának a támogatásával nem csak a mandátumok bő kétharmadát, de akár a háromnegyedét is megszerezhette volna - véli Karácsony Gergely, aki szerint az LMP számára elfogadhatatlan az is, hogy a rendszer egyfordulóssá tételével a Fidesz tovább erősítené az ország politikai megosztottságát.

Szerinte a kormánypártok javaslatával a Fidesz-KDNP-n kívül az MSZP is jól járna. Áder János előterjesztése csupán a két nagy párt bebetonozását szolgálja, aránytalanná teszi a választási rendszert, aminek egyértelmű vesztese a magyar demokrácia lenne - hangsúlyozza. A frakcióvezető-helyettes felhívja a figyelmet, hogy az LMP továbbra is kész minden egyeztetésre a választási reformmal kapcsolatban, azonban a Fidesz korábbi javaslatával ellentétben ezt az elképzelést tárgyalási alapként sem tudja elfogadni.

Áder János, a választójogi reform kidolgozásának koordinálásával megbízott európai parlamenti képviselő szombaton jelentette be, hogy a Fidesz elnöksége egyfordulós és vegyes országgyűlési választási rendszert javasol, amelyben az egyéni kerületi és az országos listás mandátumok aránya nagyjából azonos lenne, és eltörölnék kompenzációs listát. A tervek szerint megmaradna pártokra vonatkozó ötszázalékos bekerülési küszöb, de újdonság, hogy az induláshoz a jelenlegi 750 helyett 1500 ajánlószelvényre lenne szükség az egyéni választókerületben, s ezek összegyűjtésére 21 nap állna rendelkezésre.

 

–mi, MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.