Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-22 15:00:00

Az LMP ellenzi az önkormányzatok központosítását

Az LMP ellenzi a kormányzat önkormányzati rendszert központosító törekvéseit, amelyek bizonyos elemeiben már-már az egykori tanácsrendszert idézik.

Falusi Norbert, az LMP Országos Választmányának tagja hétfőn Szegeden elmondta: valóban szükség van az önkormányzati rendszer reformjára, hiszen a szerteágazó feladatok és hatáskörök mellé jelenleg nem rendelnek megfelelő anyagi forrást, az átalakítások azonban csak vitában kiérlelt, az érdekvédelmi szervezetek bevonásával kialakított koncepció alapján történhetnek meg – mondta a párt választmányának önkormányzati ügyvivője sajtótájékoztatóján.

Falusi Norbert szerint a kormányzat ismertté vált elképzelései láthatóan szembe mennek azzal az érzékelhető lakossági akarattal, amely igényli, hogy a közösségeket érintő kérdésekben helyben szülessen döntés. A politikus úgy véli, jól látható, hogy az átalakításokkal a gyengébb érdekérvényesítő képességgel rendelkező kistelepülések járnak rosszabbul. Bár az alapfokú oktatás állami kézbe vétele minden települést érint, a hatáskörelvonást követő várható „racionalizáció” leginkább a kistelepüléseket sújthatja, melyek eddig erejüket megfeszítve küzdöttek iskolájuk megmaradásáért – hangzott el.

Tatár Gábor, az LMP ruzsai önkormányzati képviselője hangsúlyozta, az elmúlt időszakban a közügyektől való elfordulás jellemezte az embereket, azzal, hogy a kistelepüléseken még távolabb kerül a döntéshozatal az ott élőktől, a kormány ezt a helyzetet erősíti tovább.
Tállai András, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára csütörtökön ismertette a jövő januártól hatályos, új önkormányzati törvény alapelveit. E szerint az óvodai ellátás önkormányzati feladat marad, az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben.

Az egészségügyet érintően az alapellátást továbbra is az önkormányzatok szerveznék, a járóbeteg-ellátást pedig abban az esetben, ha az nem kapcsolódik kórházhoz. Helyi önkormányzati feladat marad a tervek szerint a településfejlesztés és üzemeltetés, a területrendezés, valamint a sport és a kultúra területe. A szociális ellátásban a gyermekeket érintően az állam, az idősekkel, elesettekkel kapcsolatban pedig az önkormányzat végezné el a feladatokat. A helyi adóügyek az önkormányzatoknál maradnak.

A kormány úgy döntött, támogatja, hogy a jövőben feladatfinanszírozási rendszer jöjjön létre az önkormányzatok területén, vagyis a helyhatóságoknak az állam által, illetve törvényben, jogszabályban biztosított, valamint az önként vállalt feladatokra forrással kell rendelkezniük.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.