Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-03 13:22:00

Az exdiktátor szülőhazájában raboskodik tovább

A panamai exdiktátor, Manuel Noriega visszakerül szülőhazájába, miután Amerikában és Franciaországban is börtönben ült. Hazájában újabb húsz év vár rá a rácsok mögött.

A francia hatóságok beleegyeztek abba, hogy kiadják szülőhazájának Manuel Noriega egykori panamai diktátort, hogy a latin-amerikai országban töltse le a reá ott kiszabott hosszú börtönbüntetést - közölte Noriega ügyvédje. Yves Leberquier elmondta, hogy Francois Fillon francia kormányfő július 6-án írta alá a kiadatási végzést, amiről Noriegát a múlt héten értesítették. Noriega nem akarja fellebbezéssel hátráltatni a kiadatást, amely legkorábban szeptemberben történhet meg.
 

Manuel Noriega, a panamai diktátor. A kép innen.

Hosszú bűnlajstrom

A panamai kormány azért kéri az 1989-ben megbuktatott diktátor kiadatását, hogy hazájában töltse le húszéves börtönbüntetését. Ezt távollétében azért szabták ki rá, mert 1985-ben elrendelte fő ellenzéki vetélytársa, Hugo Spadafora meggyilkolását.

A francia igazságszolgáltatás tavaly júliusban kábítószer-kereskedelemből származó pénzek tisztára mosása miatt hét év szabadságvesztésre ítélte a 77 éves volt tábornokot. Noriega a drogcsempészetből származó bevételeiből 2,3 millió eurónak megfelelő francia frankot mosott tisztára az 1991-ben nemzetközi csalás miatt felszámolt Bank of Credit and Commerce International (BCCI) nevű pénzintézeten keresztül. A Londonon és Párizson átfolyt pénzek végállomása Ausztria, Luxemburg és Svájc volt.

Az exdiktátort 2010 áprilisában adta ki Párizsnak az Egyesült Államok, ahol az elmúlt húsz évet kábítószer-kereskedelem miatt börtönben töltötte.

 


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.