Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-03 12:47:00

Az ENSZ tagállamok nem mernek Szíriához nyúlni

Nem született eredmény az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén, a tagállamok nem jutottak közös nevezőre a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen kirobbant tüntetések véres elfojtásáról.

A BT Németország kérésére ült össze, miután vasárnap közel 140 ember vesztette életét Szíriában, közülük mintegy százan Hama városában, ahol a hadsereg és a biztonsági erők brutális támadást hajtottak végre a lakosság ellen. A demokratikus változásokat követelő tüntetéssorozat márciusi kezdete óta ez volt az egyik legvéresebb nap Szíriában.


A legnagyobb tagállamok erősen támadják egymást

Diplomáciai források szerint a világszervezet New York-i székházában tartott tanácskozáson történt ugyan előrelépés, de továbbra is vannak ellentétek. A BT-tagállamok ENSZ-képviselői konzultálnak a kormányaikkal, majd szerdán ismét összeülnek.

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália a tüntetések véres elfojtását elítélő határozatot akar elfogadtatni, amit az Egyesült Államok is támogat. De Oroszország és Kína kijelentette, hogy megvétóz egy ilyen határozatot. Ezt az álláspontot képviseli Brazília, India és Dél-Afrika is. Indoklásuk szerint a NATO ezzel akarja igazolni a Moammer el-Kadhafi hadi gépezete ellen indított légicsapásokat és attól tartanak, hogy egy Szíriáról szóló határozat megnyitja az utat a fegyveres beavatkozásra. Ezt európai politikusok és a NATO hétfőn vehemensen cáfolta.

Közben amerikai szenátorok felszólították Barack Obama elnök kormányát, hogy vezessen be kemény büntetőintézkedéseket a szíriai energetikai ágazat ellen, nyomatékot adva annak a washingtoni követelésnek, hogy Damaszkusz szüntesse be a tüntetések véres elfojtását.
 

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.