Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-02-15 11:47:00

Az elszegényedés miatt nőtt a bűnözés

A munkanélküliséghez és az elszegényedéshez kapcsolódó kriminológiai összefüggések egyértelműen kimutathatók voltak Hajdú-Bihar megyében az elmúlt évben - mondta Fekete Csaba megyei rendőrfőkapitány keddi évértékelő sajtótájékoztatóján Debrecenben.

A rendőr dandártábornok közlése szerint főleg a vagyon elleni bűncselekmények számában volt érzékelhető a negatív tendencia. Az ismertté vált bűncselekmények száma 2,5 százalékkal emelkedett, de a megye közbiztonsági helyzetét a főkapitány stabilnak értékelte.
Fekete Csaba kiemelte: bizonyos objektív okok - például a szegénység és a romló szociális helyzet - nem kezelhetők pusztán rendőri eszközökkel, "az emberek létfenntartási ösztöne a nehéz helyzetekben is erős marad."
A főkapitány a 2010-es év kiemelt rendőri feladatai közé sorolta az országgyűlési és önkormányzati választások biztosítását, a magyar uniós elnökségre való felkészülést, illetve Románia schengeni övezethez való csatlakozásának határrendészeti előkészítését. Ehhez kapcsolódva közölte: bár még bizonytalan a határellenőrzés megszűnésének időpontja, az már most látható, hogy a hajdú-bihari határszakaszon mintegy 450 határrendész feladatait kell majd átstrukturálni.
A bűnügyi statisztikákra kitérve elmondta, hogy a személy elleni bűncselekményeken belül jelentősen, 11-ről 4-re csökkent az emberölések száma, míg a rablások száma nem változott. A bűnelkövetők között tavaly nőtt a fiatalkorú és a gyermekkorú elkövetők száma, de a hatóság előtt ismertté vált bűnelkövetők száma is több mint tíz százalékkal emelkedett.
A főkapitány beszámolója szerint a megyei nyomozati munka eredményessége az országos átlag fölötti, ezen belül jelentős sikereket értek el a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények felderítése terén.

(mti)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.