Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-14 13:34:00

Kártérítést fizet az egyház az árvaházakban zaklatottaknak

Az egyház bűnös! – Bocsánatot kértek az állami gondozottaktól

A Németországi Protestáns Egyház bocsánatot kért az egykori árváktól, akiket szeretetotthonokban, árvaházakban a korábbi évtizedekben zaklattak.

A berlini francia Friedrichstadtkirchében 2011. szeptember 11-én olvasta fel Schneider az erről szóló közös nyilatkozatot. „Az egyház és a diakónia bűnös lett azok szemében, akik bíztak benne és Isten előtt is” – áll a szövegben. Egykori gondozottként Sonja Djurovic méltatta a leírt szöveget, azt mondván, hogy „az a megbocsátás egy jele”. Sok érintett szeretett volna kezet fogni azokkal, akik azt nyújtották volna nekik, hogy személyesen is bocsánatot kérjenek a történtekért és így személyes békét nyerhessenek.

Djurovic azonban az egykori árvák megértését is kérte, akik nem akarják ezt a nyilvános bocsánatkérést elfogadni. Felhívta a figyelmet az áldozatok kártérítésére, amelyet a Bundestag állapított meg és amelyet egy 120 millió eurós alapból fizetnének ki. „Sokan közülünk csalódottak, hiszen ez a döntés nem elég” – mondta Djurovic.

Több egykori árvaházi érintett a bocsánatkérés előtt tiltakozott. Az egyház szemére vetették, hogy relativizálják a jogtalanságokat. Az 57 éves Udo Trost szerint amíg személyes életét nem mondhatja el, és nem hallgatja meg valaki, addig egy nyilvános bocsánatkérés csak a kirakatnak van. Az KED vezetője, Schneider elismerte, hogy külső indíttatásra – újságírói nyomozás és az érintettek jelentései – vezettek arra, hogy az egyház és a diakónia foglalkozni kezdett a kérdéssel. A lelkész azonban biztosított mindenkit arról, hogy az evangélikus egyház tovább fog menni a megkezdett úton és az egykor történteket illő módon fogják majd feldolgozni.

Méltatta az egykori árvák nagyságát, akik élettörténetüket nyilvánosságra hozták és a szenvedés nagyságára ráirányították a figyelmet. Ezek a megtörtént tények ellentétben állnak keresztény meggyőződésünkkel. „Nehezünkre esik és fájdalmas elismernünk azt, hogy csődöt mondtunk – így Schneider. – Az evangélikus egyház azonban segíteni szeretne és támogatni fogjuk az áldozatokat. De annak tudatában kell lenni, hogy akkor elveszített életüket nem tudjuk teljes mértékben visszaadni.”

Kereken 800 ezer gyermek és fiatal élt 1949 és az 1970-es évek között szövetségi otthonokban, akik közül 500 ezren egyházi intézményben laktak. Sokak szenvedtek el lelki megrázkódtatást, böntették őket, testi fenyítéssel is és voltak, akiket szexuálisan is zaklattak. A szövetségi parlament, a Bundestag a kerekasztal ajánlásai alapján létrehozott egy 120 millió eurós alapot. Ennek egyharmadát az egyház, egyharmadát a szövetség és egyharmadát a tartományok állják. 100 milliót adnának személyi segítségre, 20 milliót nyugdíjkiegészítésre. A pénzt 2012-től kezdik meg kifizetni az érintetteknek. A katolikus egyház nem fog hasonló bocsánatkérési rendezvényt szervezni – mondta a Német Püspöki Konferencia vezetője. Robert Zollitsch érsek személyesen több esetben is bocsánatot kért már az árváktól és a püspöki konferencia idén év elején tartott emiatt egy bűnbánati istentiszteletet is.

evangelikus.hu

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.