Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-07 14:46:00

Az „arab tavasz” országaiban tesz körutat a török kormányfő

A népfelkelésektől megrengetett észak-afrikai arab országokban, Egyiptomban, Líbiában és Tunéziában tesz hivatalos látogatást jövő héten a török kormányfő - közölték szerdán a török kormányhoz közeli forrásból.

Az út célja, hogy Ankara újraindítsa az együttműködést az érintett országokkal. Erdogant elkíséri a török kormány több minisztere, köztük Ahmet Davatoglu külügyminiszter és Zafer Caglayan gazdasági miniszter. A török miniszterelnök egyelőre lebegteti, hogy hétfőn kezdődő egyiptomi látogatása keretében felkeresi-e az arab országgal szomszédos Gázai övezetet. Ha elmegy a Hamász palesztin iszlamista mozgalom ellenőrzése alatt lévő területre, azzal minden bizonnyal tovább mélyülne az ellentét Törökország és Izrael között. A két ország korábban stratégiai szövetségese volt egymásnak.

Törökország a múlt héten bejelentette, hogy hazahívja nagykövetét Izraelből, és felfüggeszti a katonai megállapodásokat a zsidó állammal. Az El País című spanyol lap szerdán azt írta, Erdogan „az utca szolgálatába állítja a török külpolitikát”, a zsidó állammal szembeni keményvonalas politikával szavazatokat akar szerezni odahaza, és tetszést aratni az arab világban.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.