Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-13 11:34:00

Az Amerikai Népszava fel van háborodva

Az Amerikai Népszava szerkesztősége felháborítónak tartja, hogy a kormány bocsánatkérésre szólította fel Kertész Ákos írót az augusztus végén a lapban megjelent nyílt levelében írtak miatt.

Az Amerikai Népszava szerkesztősége felháborítónak tartja, hogy az Orbán-kormány nevében bárki bocsánatkérésre szólítson fel írókat, művészeket, beleszóljon az írói szabadságba, elbíráljon irodalmi leveleket - fogalmaztak az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben. Halász János államtitkár hétfőn az Országgyűlésben úgy fogalmazott: Kertész Ákosnak bocsánatot kell kérnie az augusztus végén az Amerikai Népszavában megjelent nyílt levelében írtak miatt, és "amennyiben nem kér bocsánatot, a kormány szemében méltatlanná válik a Kossuth-díjra".Az Amerika Népszava keddi közleményében az olvasható: kiállnak Kertész Ákos szólásszabadsága és írói szabadsága mellett, és általánosságban is visszautasítják, hogy politikusok ítéletet mondjanak művészek kijelentései, alkotásai felett.

"Az Orbán-kormány nem vitathatja el, hogy bárki - különösen egy művész a saját stílusában - kritizálhassa akár a hazáját és a nemzetét is. Egy kormány nem illetékes és nem hivatott arra, hogy esztétikai kérdésekbe avatkozzon, és azokban a döntőbíró szerepét játssza" - fogalmaztak.
A jelenleg érvényben levő bírói gyakorlat szerint a vélemény szabadsága védelmet élvez a szokatlan, a meghökkentő, a durva és sértő vélemények megfogalmazása esetében is. Egy kormány nem hivatott arra, hogy bíróságok kompetenciájába tartozó ügyekben döntsön, illetve az igazságszolgáltatást felülbírálja - írták.

Az Amerikai Népszava álláspontja az, hogy Kertész Ákos irodalmi levele a szakmai közvéleményre és a civil társadalomra tartozik, a politikának ezekbe a kérdésekbe nem lehet beleszólása. "A levelet mély hazaszeretet és a magyarság sorsáért való aggódás és felelősség járja át. Ízlés dolga, hogy a stílust vagy a megformálást, a megfogalmazást tekintve ki hogyan viszonyul a szöveghez. Egyes szavak használatáról és értelmezéséről folyhat társadalmi és szakmai vita, de a hatalom nem avatkozhat ezekbe a vitákba" - szögezik le.


MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.