Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-31 13:44:00

Anyaotthonainak fejlesztését tűzte ki célul az evangélikus egyház

Anyaotthonainak fejlesztését tűzte ki célul az idén a Magyarországi Evangélikus Egyház, amely korábban az országban elsőként hozott létre ilyen típusú, egyházi fenntartású intézményt – közölte Fabiny Tamás evangélikus püspök csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Mint mondta, azért tartják ezt különösen fontosnak, mert manapság egyre több a széteső család, nő a válások száma és fokozottan terjed a családon belüli erőszak. Ezek az anyaotthonok rávilágítanak a mai társadalmi problémákra, amelyeket mihamarabb orvosolni kell – hangsúlyozta a püspök.
Felhívta a figyelmet arra, hogy az idén az egyház a személyi jövedelemadó (szja) egyszázalékos felajánlásait is igyekszik mind nagyobb arányban erre a célra fordítani.

Fabiny Tamás az MTI kérdésére elmondta: az egyház tervezi további anyaotthonok megnyitását is, erre például Nógrád megyében határozott elképzeléseik vannak. Ezenkívül az árván maradt gyermekek felkarolása is különösen hangsúlyos az evangélikus egyház életében, példa erre a holokauszt és a kommunizmus időszakában ilyen tevékenységet végző Sztehlo Gábor lelkész vagy Keken András, aki lelkipásztorként szintén árva gyermekeket vett magához - tette hozzá.

Buda Annamária, az egyház országos irodája diakóniai osztályának vezetője kiemelte: több mint negyven szociális intézményt tartanak fenn; a családok átmeneti otthona – az anyaotthon – a családok hajléktalanságát kezelő intézményi forma, amely nem örökre szól, hanem arra szolgál, hogy a krízisbe került családokat visszasegítsék a normális működésbe. Erre a családok egy-két évet kapnak, ha ez alatt nem rendeződik a helyzetük, akkor gyermekvédelmi intézkedéseket kell tenni – mutatott rá.

Megemlítette, azzal tudnak többet nyújtani az önkormányzati intézményeknél, hogy lelki támaszt is adnak, az intézményvezető lelkészek pedig apaképként jelennek meg a gyermekek számára. Zajlik ezekben az otthonokban keresztelés, hittanoktatás is, sőt volt, aki befogadott anyaként beállt a konyhára dolgozni, ezáltal visszaállt az önbecsülése, és később tudott gondoskodni gyermekeiről.

Kákay László, az egyház országos irodájának igazgatója elmondta: 1997 és 2009 között az evangélikus egyháznak tett tényleges szja-felajánlások lassan, de biztosan növekedtek, összegük 65-ről 317 millióra nőtt; a felajánlók száma ezen időszakban 26 ezerről csaknem 50 ezerre emelkedett.
Mint mondta, az egyház önállóan rendelkezhet ezekről a pénzekről, azt az idén elsősorban az anyaotthonaiknak szánják. Kitért arra: mivel az adózás módja az utóbbi időben megváltozott, folyamatosan tárgyalnak az állammal, mert ha többen is ajánlanak fel az idén, mint tavaly, akkor sem biztos egyelőre, hogy tudják tartani az előző évi összeget.

Bolla Zsuzsa az evangelikus. hu főszerkesztője kiemelte: anyák napján, május első vasárnapján a Deák téri evangélikus templom előtt térplasztikát készítenek az anyaotthonokban élő édesanyák számára, ez egy hatalmas virágcsokrot fog ábrázolni. Ezután családi istentisztelet, majd mesemondás is lesz. Terveznek egy anyaotthonokról szóló fotókiállítást is.

 (mti)


(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.