Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2010-11-24 11:53:00

Amerika megvédi Dél-Koreát

Szöulban viszonylagos nyugalom van azután, hogy Észak-Korea tegnap civil területre lőtt.  Dél-Korea a történtek ellenére nyugodt és biztonságos ország - nyilatkozta a magyar közszolgálati rádiónak Lengyel Miklós szöuli nagykövet.

A dél-koreai hatóságok híradásai szerint a Jonpjong-sziget elleni keddi támadásban két katona és két civil tengerész halt meg, 15 katona és három helyi lakos megsebesült. Az incidens az egyik legsúlyosabb volt a két Korea közötti 1950-1953-as háború óta.

Az amerikai és dél-koreai elnök válaszul a keddi észak-koreai tüzérségi támadásra közös hadgyakorlat megrendezésében állapodott meg - jelentette be a washingtoni Fehér Ház közleményében.  Megállapodtak abban, hogy a két ország az elkövetkező napokban rendezi meg a  szoros biztonsági együttműködését és a szövetsége erejét demonstráló katonai akciót.

Dél-Korea az ellene irányuló támadásra válaszul felfüggeszti az Észak-Koreába irányuló humanitárius segélyének folyósítását - közölte szerdán a szöuli országegyesítési minisztérium.

Japán Kínától vár segítséget annak érdekében, hogy Észak-Korea hagyja abba déli szomszédja ellen irányuló agresszióját. Kan Naoto kormányfő üzenetében hivatkozott arra a tényre, hogy Pekingnek jelentős befolyása van Phenjanra.

(forrás: BBC, radio.hu)

m.h.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.