Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-02 19:21:00

Alkotmánysértő, ezért feloszlathatják a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet

A Békés Megyei Főügyészség szerint alkotmánysértően működik, veszélyezteti a közrendet és köznyugalmat a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, ezért benyújtották keresetüket az egyesület feloszlatása érdekében.

A dehir.hu cikke szerint a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség küldöttgyűlése március 19-én hatalmazta fel Tóth Attila elnököt, hogy forduljon az ügyészséghez, s kérjen arra vonatkozóan vizsgálatot, hogy törvényesen működik-e „a Jobbikhoz több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet".

A szövetség megyei alelnöke, az országos szövetség elnökhelyettese akkor azt mondta: a polgárőrségre vonatkozó törvény alapján az egyesület és tagjai az ebben foglaltaknak nem felelnek meg. Ugyanakkor hangsúlyozta: „ha a Szebb Jövőért tagjai nem politizálnak és leteszik a polgárőr vizsgát, szívesen várják őket a Megyei Polgárőr Szövetségbe".

Az ügy először a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészséghez került, ők viszont a polgárőrök törvényességi vizsgálatra vonatkozó kérelmét a Békés Megyei Főügyészséghez továbbították, mivel a Szebb Jövőért székhelye Békéscsabán van, és az ottani bíróságon jegyezték be a szervezetet, így a Békés Megyei Főügyészség az illetékes az ügyben. A vizsgálat azóta lezárult.

Az ügyészség szóvivője, Futó Sándor a portálnak úgy nyilatkozott: „A Békés Megyei Főügyészség vizsgálatot folytatott a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenységével kapcsolatosan. Az ügyészségi vizsgálat alapján a főügyészség megállapította, hogy az egyesület alkotmánysértően működik, tevékenysége és alapszabálya mások jogait és szabadságát sérti, veszélyezteti a közrendet és köznyugalmat".

Mindezek alapján az ügyészség a Békés Megyei Bíróságon kezdeményezte az egyesület feloszlatását. A dehir.hu cikkében kifejtette, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Polgárőr Szövetség és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület között akkor mérgesedett el a viszony, amikor kiderült, hogy a Szebb Jövőért kétszáz polgárőre kéthetes demonstrációt tervez Hajdúhadházon, illetve amikor a Szebb Jövőért Egyesület tagja, Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő „élesen bírálta a helyi polgárőröket".

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek a 2800 lakosú Heves megyei Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt, majd áprilisban Hajdúhadházon kezdtek demonstratív jellegű járőrözésbe. Rubi Gergely akkor azt mondta: két hétig tartó, mintegy kétszáz tagjukkal végrehajtandó akciójukat figyelemfelhívásnak szánják, mivel az egyesület szerint a Hajdú-Bihar megyei településen rengeteg a rablás, s nem megfelelő a közbiztonság. Pintér Sándor belügyminiszter akkor kijelentette: „bizton mondhatom, hogy ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon".

 

dehir.hu
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.