Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-21 15:02:00

Alkotmányozás: 900 ezren küldték vissza a kérdőívet

Eddig körülbelül 900 ezren küldték vissza a nemzeti konzultációs testület kérdőívét; a visszajelzéseket keddig várják, amelyek be fognak épülni a Fidesz-KDNP alkotmányjavaslatába - közölte a Fidesz frakcióvezetője.

Lázár János elmondta: az eddigi adatok alapján a válaszolók többsége támogatja azt, hogy az alkotmány ne csak jogokat, hanem kötelezettségeket is tartalmazzon, például a munka világát érintően. Fontosnak tartják továbbá az eladósodás szabályozását, a nemzeti vagyon - különösen a termőföld és a természeti kincsek - védelmét, a jövő nemzedékekért való felelősségvállalást, a természeti értékek sokféleségét, a biológiai sokszínűséget, és a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésnek is egyértelmű a támogatása.
A gyermekek után járó szavazati joggal kapcsolatban azonban nem alakult ki egyértelmű, határozott támogatottság, a téma megosztja a közvéleményt. "Ha ma kellene arról döntenie a magyar társadalomnak, hogy a gyermekek után legyen-e választójog, akkor erről a magyar társadalom nemlegesen foglalna állást", a kérdésben ugyanakkor várhatóan további társadalmi viták lesznek - közölte. Hozzátette, ezzel szemben a gyermeknevelés költségeinek költségvetési figyelembevétele láthatóan bírja a társadalom támogatását.
Egyértelmű a kiállás a nemzeti összetartozás értékének megjelenítése mellett, valamint azzal kapcsolatban is, hogy tisztázatlan tulajdonjogi háttérrel rendelkező cégek ne vegyenek részt állami tendereken, az országgyűlési vizsgálóbizottságok előtti megjelenési kötelezettség pedig sokkal komolyabb legyen a jelenleginél - mondta a frakcióvezető, aki kültagja a nemzeti konzultációs testületnek.
Megjegyezte, annak a válaszait, aki kedden adja fel a kitöltött kérdőívet, még figyelembe veszik. A végső értékelést Orbán Viktor miniszterelnök fogja elvégezni várhatóan a hét végén vagy a jövő hét elején. A Fidesz-frakció pedig kész arra - folytatta -, hogy a KDNP-vel közösen jegyzett alkotmányjavaslatához módosító indítványokat nyújtson be a nemzeti konzultációban megfogalmazottaknak megfelelően. Ezeket várhatóan bizottsági módosító indítványok formájában terjesztik majd elő.
A benyújtott két alkotmányjavaslatnak - a Fidesz-KDNP és a független Szili Katalin előterjesztésének - az általános vitája kedden kezdődik a parlamentben. Lázár János tájékoztatása szerint a kormánypárti javaslat expozéját Kövér László házelnök mondja majd. A Fidesz nevében a vezérszónok a frakcióvezető lesz. Orbán Viktor "minimum két alkalommal" bekapcsolódik személyesen is az alkotmányozás folyamatába: először ismerteti az Országgyűléssel a nemzeti konzultáció eredményeit - mondta Lázár János, hozzátéve, hogy ez a jövő héten megtörténhet. Emellett várhatóan az alkotmányozás zárása előtt fog a kormányfő a parlamenti munkában felszólalóként is részt venni.
Kérdésre hozzátette, lát esélyt arra, hogy Szili Katalin alaptörvény-javaslatából bekerüljenek bizonyos elemek a kormánypárti indítványba.
Beszámolt arról is, hogy a Fidesz-KDNP javaslatának ombudsmani fejezetét ért kritikák miatt találkozót kezdeményezett Szabó Mátéval, az állampolgári jogok országgyűlési biztosával. Emellett az egészséges környezethez való jog témájában zöldszervezetekkel is konzultációra készül Lázár János.

(mti)
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.