Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-18 11:30:00

Alkoholtilalommal vetnek véget a nyáresti italozásnak

A franciaországi Lyon önkormányzata hétfőtől betiltja az elvitelre szánt alkoholtartalmú italok árusítását este 10 óra után.

A szeptember 10-ig érvényben lévő intézkedés célja megakadályozni a nyári időszakban a köztereken folyó tömeges és durva alkoholizálást. A városháza közleménye szerint a rendelettel – amely este 10 és reggel 6 óra között Lyon teljes területén betiltja az elvitelre szánt alkoholtartalmú termékek árusítását – szeretnék megfékezni azt a tarthatatlan állapotot, amely évről évre egyre inkább az éjszakázók szokásává vált, különösen a fiatalok körében.

A tiltás, amely az éjjel-nappali boltoktól a benzinkutakon át minden kiszolgálóhelyre vonatkozik, a közegészségügy miatt is szükségesség vált, az alkoholfüggőség ellen harc részeként, amely a legfőbb függőség jelenleg a fiataloknál – hívta fel a figyelmet a kommüniké. A lyoni polgármesteri hivatal azt is reméli, hogy az intézkedéssel az éjszakai zaj is csökkenni fog, amelyet a részegek rongálásai, erőszakoskodásai, kiabálásai és a pohártörések váltottak ki a nyári éjszakákon.

A rendeletet megszegő kereskedőket az önkormányzat 750 eurós pénzbírsággal sújthatja.
Június 24-én Toulouse is hasonló jellegű rendeletet léptetett életbe: a dél–franciaországi nagyvárosban az önkormányzat betiltotta a köztereken az alkoholfogyasztást, valamint az alkoholtartalmú italokat árusító helyek nyitvatartását hajnali 2 óra után hétközben, és hajnali 3 óra után hétvégén.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.