Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-05-22 12:10:00

Afganisztán: hősi halottként tértek ma haza katonáink

Ma délelőtt érkezett meg Kecskemétre az a honvédségi repülőgép, amely az Afganisztánban közúti balesetben meghalt két katona holttestét hozza haza.

A halott katonákat szombaton búcsúztatták bajtársaik az afganisztáni Mazari-Sarifban. A holttesteket először egy üzbegisztáni bázisra szállította a német hadsereg C-160-as repülőgépe, onnan egy Airbus vitte tovább Kölnbe a két hősi halott testét, végül a Magyar Honvédség AN-26-os repülőgépe hozza haza őket Magyarországra.

A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította azt a két magyar katonát, akik Afganisztánban haltak meg kedden. A baleset következtében egy katona válságos állapotban került kórházba, egy katona súlyos, de nem életveszélyes, két társuk pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Mazari-Sarifból Puli-Humriba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve egy MRAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amely ismeretlen okból balra sodródott, majd megperdült és felborult. A felborult jármű lövésztornya és négy kereke is kiszakadt.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész és Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy szakaszvezető válságos állapotban került a Mazari-Sarif tábori kórházába. Innen, sérült társaival együtt szerda éjjel szállították őket a budapesti Honvéd kórházba.

 

(mti)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.