Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-08 15:15:00

A vudu gazdaságpolitika a munkahelyteremtés gátja az LMP szerint

Az LMP szerint a kiszolgáltatottság növelésével nem lehet munkahelyeket teremteni – mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András, miután a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetőivel egyeztettek.

Az LMP frakcióvezetője hozzátette, habár a kormányoldal tagjai egyre-másra hátrálnak ki a tervezet mögül, ők mégis lényegesnek tartják azt, mert meglátásuk szerint az írás szorosan kapcsolódik a Széll Kálmán Tervből és a miniszterelnök megnyilvánulásaiból kirajzolódó elképzelésekhez. Orbán Viktor a kaszárnyakapitalizmus kiépítésére törekszik – fejtette ki, hozzátéve: a miniszterelnök úgy gondolja, hogy a felemelkedésnek az a záloga, ha a versenyképesség oltárán feláldozza a munkavállalói jogokat.

Szerinte egy olyan országban, ahol nincs erős szakszervezeti mozgalom vagy ahol csorbítják az érdekképviseletek jogait, ott le lehet írni szép dolgokat, de ezekből nagyon keveset lehet aprópénzre váltani. A frakcióvezető kijelentette, hogy a tervezettel a kormány a munka világában ma is létező jogellenességet kívánja jogerőre emelni, legalizálnák azokat a munkavállalói intézkedéseket, amelyek korábban törvénytelenek voltak.

Leszögezte, az LMP nem hisz abban, hogy a munkahelyteremtés elképzelhető a kiszolgáltatottság növelésének árán. Hozzátette, hogy a munka törvénykönyvét jelenleg is kicselezik különböző munkáltatók, ezért a munkajogi rendszer nem gátja a munkahelyteremtésnek. Véleménye szerint azt elsősorban az egykulcsos adórendszer és a futóhomokra épülő vudu gazdaságpolitika akadályozza.

A frakcióvezető a jelenlegi devizahitel-krízis kapcsán emlékeztetett arra, hogy korábban a bankok előszeretettel nyújtottak hitelt az állami alkalmazottaknak. Megjegyezte, hogy a forinthitelek mögött egy állami kezességvállalás is található. Mint mondta, ez azért is lényeges, mert a magyar gazdaságot is fenyegető krízis alapvetően húzhatja keresztül Orbán Viktor és Matolcsy György számításait amellett, hogy százezrek egzisztenciája rendülhet meg.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke elmondta, egyetértettek abban, hogy a munkavállalói jogok korlátozása és a kollektív jogok semmibevétele milyen veszélyeket hordoz magában. Szavai szerint abban is egyetértés volt közöttük, hogy azok a nemzetközi szervezetek, amelyeknek Magyarország is tagja, elvárás szintjén megfogalmazzák a tagállamok felé, hogy a sokkal nagyobb anyagi erővel és apparátussal rendelkező munkáltatóval szemben a munkajogi törvényeknek a munkavállalókat kell védeniük.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.