Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-03-16 18:11:00

A Védegylet is tiltakozik a jövő nemzedékek ombudsmanjának megszüntetése miatt

A Védegylet fölszólítja a kormánypártokat, hogy ne szüntessék meg a jövő nemzedékek ombudsmanjának függetlenségét és önállóságát, ne csorbítsák jogkörét és működőképességét. A szervezet közleményében emlékeztet: a jövő nemzedékek ombudsmanjáról szóló törvényjavaslatot Sólyom László készítette 2000-ben a Védegyletnek.

Mint mondják, hét évükbe került, hogy a pártok megszavazzák a törvényjavaslatot. 2007-ben végül minden párt a javaslat mögé állt. A Védegylet hangsúlyozza: a FIDESZ-KDNP múlt szerdán nyilvánosságra került alkotmányterve, amelyet Lázár János frakcióvezető "jövőorientáltnak" nevezett, véget vetne a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa irodájának. Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője szerint az új alkotmány számos visszalépéssel fenyeget. "A sebtében megírt új alkotmány most egyetlen intézménnyé kívánja összegyúrni az évek óta működő négy ombudsmant, borítékolható, hogy ezzel a lépéssel a jövő nemzedékek érdekképviselete fog hátrébb sorolódni, elsorvadni, és jelképessé válni" - tette hozzá.

A szóvivő szerint hazánk előremutató intézményéről van szó, amelyet születése óta nemzetközi érdeklődés kísér. Hozzátette: ez egy példaértékű magyar találmány, és ha kidobjuk az ablakon, a világ lesz szegényebb, és romlani fog az ország megítélése. Mint mondja, nem megszüntetni kellene, hanem az Európai Unióban is javasolni a bevezetését.

A Védegylet fölszólítja a kormánypártokat, hogy ne szüntessék meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hivatalának függetlenségét és önállóságát, és jogkörét, működőképességét se csorbítsák.


Független Hírügynökség


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.