Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-04-11 10:02:00

A Vatikán felszólította a pedofil belga püspököt

A Vatikán utasítására elhagyta hazáját a belgiumi Brugge (Bruges) volt püspöke, Roger Vangheluwe, aki tavaly bevallotta, hogy éveken át szexuálisan molesztálta egy unokaöccsét - jelentette a belga sajtó hétfőn. A Szentszék brüsszeli képviseletén kiadott közlemény szerint a püspöknek lelki és pszichológiai kezelésen kell átesnie, és tevékenységét szoros figyelemmel követik.

Vangheluwe vallomása - amellyel párhuzamosan hivataláról is lemondott - pedofil bűnesetekről szóló panaszok sorát indította el az országban. Az elmúlt évek pedofil botrányai között ő volt az első püspöki rangú személy, aki önnön bűne miatt mondott le, nem pedig azért, mert az irányítása alá tartozó egyházmegyében tisztségviselők visszaéléseket követtek el.

Megdöbbenést okozott viszont a közelmúltban, hogy az illetékes ügyészségről kiszivárgott: polgári bíróság előtt a volt püspököt nem vonhatják felelősségre, mert bűnei már elévültek. A mostani közleményből az is kiderült, hogy Vangheluwe tettei a kánonjog szerint is elévültek, mivel túlságosan régen történtek.

mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.