Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-11-23 17:14:00

A vajdasági magyarok új kulturális és médiastratégiája

Új kulturális és médiafejlesztési stratégiája van a vajdasági magyarságnak. A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) szabadkai ülésén egyhangúlag elfogadták a 2012-2018 közötti időszakra vonatkozó kulturális stratégiát és az öt évre szóló vajdasági magyar médiastratégiát.

A vajdasági magyar kulturális stratégia elfogadását nyilvános konzultációk sorozata előzte meg, a stratégia tervezetének alapját pedig 400 000 alapadatot tartalmazó szociológiai kutatás képezte, amelyet a művelődési egyesületek, kiemelt kulturális intézmények és kulturális rendezvények számára készített elő és dolgozott fel Barlai Jenő szociológus.


 

A vajdasági magyar médiastratégia a médiapiaccal kapcsolatos helyzetfelmérésből, a fogyasztói szokások és elvárások elemzéséből, a tendenciák értékeléséből indult ki, és meghatározza azokat a középtávú célokat, amelyek megvalósítására határidőkhöz kötött, konkrét programokat irányoz elő. Ez utóbbi dokumentumot 5 ellenszavazattal, egy tartózkodás és 21 igen szavazat mellett fogadták el az MNT keddi ülésén. Siflis Zoltán, az MNT kulturális bizottságának elnöke szerint a 2012-2018-es időszakra vonatkozó kulturális stratégia mérföldkövet jelent a vajdasági magyarság kulturális életében. Az alapos, mindenre kiterjedő dokumentum az alkotásra és az értékteremtésre helyezi a hangsúlyt, hivatkozási és számonkérési alapot képez a kultúrpolitika irányítói felé - olvasható az újvidéki Magyar Szó keddi számában megjelent beszámolóban.

A stratégia egyik alapelve, hogy a vajdasági magyar kultúra az egyetemes magyar kultúra és egyúttal a szerbiai kultúra része is. Ezért a szerb államnak is feladata, hogy támogassa azt. A vajdasági magyar polgároknak erre joguk van, a szerb állam részéről pedig nem kegy a támogatás megadása, hanem feladat - fogalmazott Lovas Ildikó, az MNT kulturális kérdésekkel megbízott tanácsosa. Korhecz Tamás az MNT elnöke a magyar kultúra ünnepének nevezte az ülést, és így fogalmazott: Büszke vagyok rá, hogy a vajdasági magyar közösséghez tartozhatom, egy olyan közösséghez, amelynek kiemelkedő kulturális szakemberei vannak. "Ők azok, akik megalkották ezt a páratlan dokumentumot" - mondta Korhecz Tamás.
 

Az új médiastratégiáról szólva Hódi Sándor, az MNT tájékoztatási bizottságának elnöke hangsúlyozta: a dokumentum célja "hozzájárulni sajtóorgánumaink értékteremtő magatartásához, a vajdasági magyarság érdekképviseletéhez. Fel kell vállalni a közösség érdekképviseletét, mert csak azáltal lesz olvasott a vajdasági magyar nyomtatott sajtó, lesz nézett a televízió és hallgatott a rádió".
Egyes ellenzéki felszólalók szerint a médiafejlesztési stratégiának vissza kellene szereznie a szakma becsületét, az elvszerűséget és az igazságot. "Mivel az MNT politikai szervezetként működik, ezért a hozzá tartozó médiumok nem lehetnek szabadok" - vélekedett Rácz Szabó László. Az ülésen Korhecz Tamás lemondott az MNT Közigazgatási Hivatalának elnöki tisztségéről, helyét ebben a tisztségben Várkonyi Zsolt, az MNT eddigi jegyzője foglalta el.

 

MTI
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.