Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-08-19 20:10:00

A tervezettnél is többe kerülhetett a pápa látogatása

XVI. Benedek pápa spanyolországi látogatásának költségei magasabbak, mint amennyit elismertek – közölte a német hírügynökség.

 Az egyházfő a látogatása azonban heves vitákat váltott ki, Madridban szerdán este több ezren tüntettek az ellen, hogy XVI. Benedek spanyolországi látogatására az adófizetők pénzéből költ az állam. A rendezvény szervezői úgy nyilatkoztak, hogy a találkozó költsége mintegy 50 millió euró, amelyet a résztvevők belépődíjából és adományokból teremtenek elő. Az ellenzők azonban a hatnapos esemény összköltségét mintegy százmillió euróra becsülik.

Az adományok levonhatók az adóból, így az állam több millió eurós adóbevételtől esik el – hangsúlyozzák a pápa fogadásának bírálói. A helyszínen jelenlévő mintegy tízezer rendőr, egészségügyi dolgozó, valamint a tömegközlekedési dolgozók túlóradíját is állami pénzből finanszírozzák, folytatják a költségek felsorolását a tüntetők. A több százezer zarándokot, akik az ifjúsági világnapra érkeztek, iskolákban és sportcsarnokokban szállásolják el; ezek bérleti költségeit is az adófizetők hozzájárulásaiból fizetik. A rendezvény résztvevői ezenkívül 80 százalékkal olcsóbb áron válthattak menetjegyeket a madridi tömegközlekedési eszközökre.

Az egyház állítása szerint a közvetett költségeket bőven ellensúlyozni fogja az mintegy 100 millió eurós pluszbevétel, amelyhez a világtalálkozó juttatja a spanyol gazdaságot. A kormány szerint a találkozó több előnnyel jár az ország számára, mint hátránnyal.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.