Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-30 12:15:00

A szlovákiai magyar állampolgárok védelmét követeli a Jobbik a kormánytól

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy a felvidéki magyar közösség érdekeit tekintve elsődlegesnek, minden rendelkezésére álló eszközzel gyakoroljon nyomást Szlovákiára „a magyarellenes állampolgársági törvény módosításának kikényszerítésére”, szükség esetén pedig a leghatározottabban álljon ki Gubík László és sorstárai mellett – közölte az ellenzéki párt szombaton.

Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetének elnöke közleményében felidézi, hogy Gubík László felvidéki magyar fiatal – aki a Magyar Koalíció Pártja lévai szervezetének elnöke, valamint a Via Nova Ifjúsági Csoport országos alelnöke – pénteken közleményben hozta nyilvánosságra, hogy a közelmúltban letette az állampolgársági esküt, és ezáltal magyar állampolgár lett. Tette mindezt annak dacára, hogy a jelenleg hatályos szlovák állampolgársági törvény ezt szlovák állampolgárságának elvesztésével bünteti.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom erkölcsi és politikai támogatásán túl felajánlotta, hogy szakemberei által minden jogi segítséget megad, ha Gubík Lászlót kiállásáért bármilyen hátrányos jogkövetkezmény érné.

Elhatározásának indokait Gubík László levélben hozta nyilvánosságra, amely pénteken jelent meg a Szabad Újság szlovákiai társadalompolitikai hetilap honlapján. Szlovákiában a hatályos törvények szerint elveszti eredeti állampolgárságát az a szlovák állampolgár, aki egy másik országhoz kapcsolódó tartós életvitel, illetve más szoros kötődés nélkül felveszi annak állampolgárságát.

mti
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.