Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-03 14:23:00

A Széll Kálmán Terv is füstbe ment?

Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője szerint Magyarország felzárkózásának árát nem lehet kizárólag a társadalom legrászorulóbb csoportjaival megfizettetni, abból mindenkinek részt kell vállalnia.

Szekeres Imre vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, a Fidesznek módosítania kell gazdaságpolitikáját, hogy a most „nyíltan szegénységellenes” rendszer helyett egy igazságos és célszerű politika érvényesüljön. Az ellenzéki politikus szerint nem késő a tervek módosítása, hiszen a kormány a részleteket érintő szabályozásokat – május ellenére – még mindig nem terjesztette az Országgyűlés elé.

Nem késő azért sem – fűzte hozzá –, mert várhatóan pótköltségvetés benyújtására lesz szükség a
magán-nyugdíjpénztári rendszer „szétveréséből” a költségvetésbe áramló mintegy 2600 milliárd forint 2011-ben történő elszámolásához. „Így lehetőség lenne a progresszív személyi jövedelemadó-rendszer visszaállítására, a társasági adó eredeti mértékének visszaállítására, és a munkahelyteremtést ösztönző járulékcsökkentésre” – mondta a képviselő.

Szekeres Imre a kormány gazdaságpolitikáját kritizálva kiemelte: egy év alatt jelentősen romlott a forint árfolyama, csökkent a gazdasági növekedés, a versenyképesség és nőtt az infláció, a munkanélküliek száma és például az élelmiszerek ára. „Miközben nyugdíjreformról beszélnek, közel hárommillió ember nyugdíjcélú megtakarításait államosították, sokak szerzett nyugdíjjogosultságait akarják visszamenőlegesen megszüntetni” – fűzte hozzá.
A szocialista politikus szerint a Széll Kálmán Terv „füstbe ment”, a részletek kidolgozatlansága miatt a kormány rögtönöz, kapkod, és rövid távú költségvetési szempontok szerint készíti elő az intézkedéseket.


(mti)

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.