Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2010-12-13 07:09:00

A Nyolcak festőcsoport Pécsett

Megnyílt a Nyolcak festőcsoport centenáriumi kiállítása Pécsett a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában. A március végéig látható, Cézanne és Matisse bűvöletében - A Nyolcak című kiállítás bemutatja a festőcsoport - Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan, Tihanyi Lajos – munkásságát, és felvillantja az őket inspiráló vagy éppen velük párhuzamos európai törekvéseket.
A közönség félezer művet, köztük Cézanne, Matisse, Picasso, és Kokoschka életművének egy-egy remekét láthatja. A 20 milliárd forintra biztosított tárlat anyaga 80 köz- és magángyűjteményből, köztük Németország, Franciaország és Anglia legjelentősebb múzeumaiból érkezett.
A Nyolcak a XX. század első éveiben elsősorban a modern francia művészettől megigézve teremtették meg önálló festői stílusukat. 1909-ben rendezett budapesti kiállításuk fordulópontot jelentett a magyar művészet történetében: elsőként állt a közönség elé egy olyan fiatal művészcsoport, amelynek munkássága szervesen illeszkedett a legmodernebb nemzetközi irányzatokhoz.
Tagjait Matisse alkotásai mellett leginkább Cézanne művészete inspirálta, fejlődésük idővel az oldott, erős színeket használó festői megoldásoktól egyfajta klasszicizáló monumentalitásig ívelt. Mindössze három korabeli kiállításukat magas színvonalú kulturális rendezvények kísérték olyan művészek és gondolkodók aktív részvételével, mint Ady Endre, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lukács György.
A tárlat az Európa Kulturális Fővárosa programjának kiemelt eseménye.
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.