Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-12-28 17:17:00

A Négy Mancs körmére nézett Budai

Az ügyészség szerint jogsértő adatgyűjtést folytatott tojáskampánya során a Négy Mancs állatvédő alapítvány - tájékoztatta az MTI-t Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos.

Budai Gyula szerdai sajtótájékoztatóján felidézte: december elején fordult a Fővárosi Főügyészséghez a Négy Manccsal kapcsolatban, és egyebek mellett azt kérte, foglaljon állást a hatóság az alapítvány tojástermelőknek küldött kérdőívéről.

Ebben – mint ismertette – arról érdeklődnek cégeknél az állatvédők, hogy az adott vállalat élelmiszer-ipari termékei közül melyik milyen tojásból származik, azaz, hogyan tartották a tojótyúkokat. Egyúttal jelzik, hogy ha nem töltik ki a kérdőívet, és termékeiken nem tüntetik fel a felhasznált tojások származását, vagyis a tojótyúkok tartási formáját, „abból kell kiindulniuk, hogy nagy valószínűséggel ketreces tartásból származnak, és ezt így fogják nyilvánosságra hozni”.

A Fővárosi Főügyészség vizsgálata szerint – tájékoztatott a kormánybiztos – az alapítvány által folytatott adatgyűjtés önmagában nem kifogásolható, ám a kiküldött kérdőívek tartalma nem felel meg a statisztikai törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletnek, ezért az ügyészség jelzéssel élt az alapítvány kuratóriumának elnökénél.

Ebben felhívják az alapítvány képviselőjének figyelmét arra, hogy a kérdőív nem tartalmazza az adatszolgáltatás önkéntességére utaló, a jogszabályban előírt figyelemfelhívást, továbbá az adatszolgáltatótól kért előzetes írásbeli hozzájárulást, amelyben megjelölik, hogy az adatot milyen célra és kinek teszik hozzáférhetővé – közölte Budai Gyula, hozzátéve, hogy az ügyészség kifogásolta a kérdőívnek a kitöltésre és az adatok nyilvánosságra hozatalára vonatkozó részét is.

Az elszámoltatási kormánybiztos augusztus vége óta vizsgálja a Négy Mancs – Alapítvány az Állatvédelemért működését a szerinte „közvetlenül a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányával” összefüggésben.

 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.