Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-07-11 19:20:00

A NATO feloszlatását követeli a német Baloldal

A magánbankok államosítását sürgeti és a NATO feloszlatása mellett emel szót a német ellenzéki Baloldal pártja.

Az egykori keletnémet kommunista utódpártot, a PDS-t is magában foglaló, négy évvel ezelőtt egy nyugatnémet baloldali csoportosulással egyesült, azóta országos párt két társelnöke, Gesine Lötzsch és Klaus Ernst hétfőn ismertette a Baloldal új programjának tervezetét.
A dokumentum a demokratikus szocializmus mellett foglal állást, és hangoztatja, hogy "a kapitalizmus nem a történelem vége."

A reformkommunista párt Németország negyedik legnépszerűbb pártja a konzervatívok, a Zöldek és a szociáldemokraták mögött, megelőzve a kisebbik koalíciós partnert, a liberális FDP-t. A Baloldal jelen van több nyugati tartomány parlamentjében is, az ország keleti felében pedig az önálló tartománynak számító Berlinben, valamint Brandenburg tartományban a szociáldemokratákkal közösen kormányoz. Támogatottsága ugyanakkor az utóbbi időben némelyest csökkent, amit szakértők a többi között azzal magyaráztak, hogy a párt korábbi társelnöke, egyben vezéralakja, Oskar Lafontaine visszavonult az országos politikától.

Az elnökség által előzetesen jóváhagyott tervezet hangoztatta, hogy a pénzügyi válság nyomán kialakult helyzetben a magánbankok államosítására van szükség. A dokumentum ugyancsak állást foglalt más, szerkezetileg fontos ágazatok, mindenekelőtt az energiaszektor állami kézbe kerülése mellett. Egyidejűleg olyan adórendszert sürgetett, amelynek keretei között a gazdagok többet, a kisebb jövedelműek kevesebbet adóznak.

A programtervezet külpolitikai részében a párt a NATO feloszlatását sürgeti. Követeli továbbá az Afganisztánban állomásozó német kontingens azonnali kivonását, és általánosságban a Bundeswehr külföldi békefenntartó szerepvállalásának megtiltását, valamint a fegyverexport haladéktalan beszüntetését.

Értesülések szerint a tervezetbe utólag került bele az a kiegészítés, amely szerint a Baloldal pártja kiáll Izrael állam létezési joga mellett. Az előzményekhez tartozik, hogy a pártot az elmúlt hónapokban több képviselőjének nyilatkozata, valamint parlamenti viselkedése miatt antiszemitizmussal vádolták meg.
Az új programot a párt kongresszusa várhatóan októberben hagyja jóvá.
 

(mti)


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.