Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-06-03 21:00:00

A megkérdezettek negyven százaléka szerint helyes az eutanázia

A lengyelek többsége azonosul honfitársuk, a néhai II. János Pál pápa tanításával, de mindenben.

A lengyeleket abból az alkalomból kérdezték meg az előző pápával kapcsolatos nézeteikről, hogy II. János Pál éppen 20 éve, 1991. június 1-9. között látogatott el először a már szabad Lengyelországba, majd ugyanazon év augusztusában még egyszer visszatért négy napra, hogy részt vegyen a czestochowai ifjúsági világtalálkozón.

Két látogatásán a tízparancsolatról, az Isten és a felebarát szeretetéről és a nyolc boldogságról beszélt. Szólt egyebek között a családról, az emberi élet értékéről, a hit és a kereszt jelenlétéről a közéletben és az egyházhoz való viszonyról.

Mint a felmérésből kitűnik, a lengyelek 92 százaléka híve a tartós családi kapcsolatnak, annak ellenére, hogy egyre több házasság végződik válással. 82 százalékuk örül a gyerekáldásnak, bár 61 százalék aggódik is amiatt, hogy fel tudja-e nevelni a gyerekeket, de 21 százalék úgy véli, az öröm azzal a reménnyel társul, hogy minden rendben lesz.

Az abortusz és eutanázia kérdésében már inkább eltért a megkérdezettek véleménye. 55 százalék szerint a terhességet meg lehet szakítani, ha a gyerek az orvos szerint súlyos károsodással jönne a világra, 31 százalék azonban ellenzi ezt is. Csupán 4 százalék értett egyet azzal, hogy megengedhető az abortusz, ha a gyerek születése akadályozza a nőt szakmai karrierjében (91 százalék nem ért egyet ezzel).

40 százalékuk szerint a gyógyíthatatlan betegek halálba segítése elfogadható, 47 százalék nem ért egyet ezzel, és csupán 7 százalék tartotta megengedhetőnek az eutanáziát, ha a gyógyítás költségei elviselhetetlenül magasak. A megkérdezettek több mint fele (52 százalék) úgy véli, hogy a tízparancsolatnak nemcsak az emberi erkölcs, hanem a jogrend alapjául is kellene szolgálnia. 23 százalékuk szerint jobb lenne Lengyelországnak, ha az állami hivatalokat mélyen hívő emberek töltenék be. Ezzel a nézettel a megkérdezettek 46 százaléka nem értett egyet.

A válaszadók 57 százaléka szerint helye van a feszületnek a középületek falán. 17 százalékuk szerint ellenben erről ki kellene kérni a kisebbség véleményét is, és ha valakit zavar, el kell távolítani a keresztet a középületből. 24 százalék számára érdektelen volt ez a kérdés.


MTI


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.