Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2010-11-25 13:10:00

A magyarok többsége nem bízik az állami nyugdíjban

A magyarok többsége aggódik a nyugdíjas kori megélhetése miatt, úgy érzi, hogy az államtól várható nyugdíj mellett mindenképp szüksége lesz valamilyen kiegészítő bevételre. Az elmúlt három évben tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban: a magyarok több mint 80%-a nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról.

Az Aviva csoport által egész Európára évek óta elvégzett, a lakosság megtakarítási szokásait vizsgáló kutatás szerint a nyugdíjas korban várható bevételi források közül a magyarok többsége, csaknem 40% a rendszeres megtakarítással felhalmozott vagyont tekinti, míg 33%-uk azt gondolja, hogy elegendő, ha akkor tesznek félre, ha van rá lehetőségük.

Európa valamennyi államára jellemző: lakosaik aggódnak amiatt, hogy nem lesz elég a nyugdíjuk az életszínvonaluk fenntartásához, 60%-uk úgy látja, hogy életszínvonal csökkenésre kell számítania, az arány Lengyelországban kiemelkedően magas, eléri a 70%-ot. Ennek ellenére a lengyeleknél a legnagyobb azoknak az aránya, akik elsősorban az állami nyugdíjra számítanak, a franciáknál erre a lakosságnak csak 35%-a számít.

Teljes cikk: ma.hu


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.