Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-12 19:55:00

A kormány még az idén visszafizetné az áfa-visszatérítési összegeket

A kormány még az idei évben visszafizetné azt a 250 milliárd forintnyi áfa-visszatérítési tételt, amelyet az Európai Bíróság július 28-i határozata nyomán köteles teljesíteni - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

Az NGM angol nyelvű, a Széll Kálmán-terv frissítéseként megcímzett tájékoztatója szerint a visszatérítést nem a költségvetés részeként, hanem egyéb, állami eszközökből finanszírozza az állam. Az MTI megkeresésére egyelőre nem érkezett válasz arról, hogy milyen állami eszközökből is történhet a kifizetés.A minisztérium a dokumentumban megismétli Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szeptember 6-i lovasberényi kihelyezett kormányülést követően bejelentett intézkedéseket, így a 100 milliárd forint értékű kiigazítási program részleteit.

Az NGM a közleményben arról tájékoztat, hogy Magyarország GDP-arányos államadóssága 2011 végén 75,5 százalék, míg 2012 végén 72,1 százalék lehet a 2010. év végi 80,2 százalék után. A minisztérium az írásban megerősíti a kormány az alkotmányban rögzített 50 százalékos adósságküszöb, illetve a 3 százaléknál alacsonyabb költségvetési hiány elérése melletti elkötelezettségét.

Az Európai Unió Bírósága július 28-án hirdette ki ítéletét, miszerint nincs összhangban az európai uniós joggal a magyar áfa-szabályozásnak az a része, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa-visszatérítést. Az Európai Bizottság 2007 márciusában indította meg Magyarországgal szemben a jogsértési eljárást, ennek ellenére az évek során nem történt érdemi előrelépés.

Az NGM akkori közleményében arról tájékoztatott, hogy a vizsgálják a bírósági döntés költségvetési kihatásait, és a tárca hangsúlyozta, hogy Magyarország tartja a Széll Kálmán Tervben szereplő, valamint a Stabilitási és Növekedési Paktum alapján vállalt 2011-es 3 százalék alatti, és a 2012-es 2,5 százalékos államháztartási hiánycélt. A kormány, amennyiben a jövő évet illetően mégis szükséges lenne, mérlegelni fogja a költségvetési bevételek növelése érdekében többek között a Mol részvénycsomag egy részének értékesíthetőségét - írta akkori közleményében az NGM.


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.