Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-09-11 10:31:00

A kormány bejelentései nem kedveztek a tőzsdének

Nagyot esett a múlt héten a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A negatív nemzetközi piaci hangulatra ráerősített a kormánypárti javaslata, ami lehetővé tenné a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését.

A BUX pénteken záráskor 17.041,97 ponton állt, egy hét alatt 6,53 százalékot, 1.191 pontot zuhant. A részvénypiac heti forgalma 88,65 milliárd forint volt, ebből 33 milliárd a pénteki napon született, amikor több mint 6 százalékot esett a BUX. Az előző hét forgalma 64,65 milliárd forintot tett ki. A vezető részvények jelentős eséssel zárták a hetet.

Hétfőn pesszimista hangulat uralkodott a tőzsdéken, így a BÉT-en is 3 százalékos eséssel indult a hét. A pesszimizmus okát továbbra is a gazdasággal és az államadóssággal kapcsolatos félelmekben jelölték meg az elemzők. Pénteken az általános pesszimista nemzetközi hangulatban érkezett Lázár János Fidesz-frakcióvezető bejelentése arról, hogy a Fidesz-KDNP országgyűlési frakciója javasolja a kormánynak, tegye lehetővé a devizahiteleseknek adósságukat rögzített árfolyamon, egy összegben történő végtörlesztését.

A javaslat szerint a svájci frank-alapú hiteleket 180, az eurót 250 forintos árfolyamon törleszthetnék az adósok, s a bankoknak kellene viselniük a tranzakció teljes költségét. Elemzők szerint a tömeges végtörlesztés megnövelné a bankok veszteségeit, továbbá gyengítené a forintot. A bejelentés hatására az OTP mélyrepülésbe kezdett, pénteken az árfolyamesése elérte a maximális 15 százalékos limitet, ekkor 3.560 forintot ért. A bankpapír magával húzta lefelé az egész piacot, szinte valamennyi részvény ára esett, a BUX pedig aznap több mint 8 százalékos mínuszban, 17 ezer pont alatt is járt, és lényegesen nagyobb veszteséget szenvedett el mind a régiós, mind az európai fejlett tőzsdékhez képest.


mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.