Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-06 18:00:00

A költségvetés visszavonását követeli az MSZP

Az MSZP követeli, hogy a kormány vonja vissza az illúziókra épülő 2012-es költségvetési törvény tervezetét és dolgozzon ki, egy a valós számokon alapuló büdzsét - jelentette ki Mesterházy Attila csütörtökön, a Heves megyei Dormándon.

A jelenlegi helyzetben ugyanis nem az államadósság csökkentésére, hanem a gazdaság élénkítésére és a munkahelyteremtésre kellene helyezni a hangsúlyt - közölte az MSZP elnöke, azt követően, hogy Heves megyei kis- és középvállalkozókkal folytatott konzultációt a gazdaság állapotáról, a vállalkozások helyzetéről. A dormándi tanácskozás, egy a következő hónapokban zajló konzultációs sorozat első állomásának is tekinthető - tette hozzá a politikus.

Mesterházy elmondta: a megbeszélés során azt hallotta a vállalkozóktól, hogy a magyar gazdaság gyakorlatilag leállt, beruházások nincsenek, szűkül a piac és stagnál a fogyasztás.
A megrendelések elmaradnak, hiányoznak szektor számára hasznosítható pályázatok, gyakorlatilag befagyott a banki hitelezés, vagyis szűkülnek a beruházásokra fordítható források.
A minimálbér emelése a feketegazdaság növekedéséhez, elbocsátásokhoz és cégbezárásokhoz vezethet, a Nemzeti Adó és Vámhivatal pedig nem elsősorban ellenőrizni, hanem büntetni akar, a költségvetési lyukat befoltozandó - összegezte a tanácskozáson szerzett tapasztalatait a pártelnök.

Mesterházy úgy vélekedett, hogy mindez a kormányzati gazdaságpolitika bukását jelenti, hiszen a választásokat megelőzően a Fidesz éppen azzal kampányolt, hogy kormányzása esetén eljön a kis- és középvállalkozók számára a Kánaán. Ehelyett nem csupán a szektor lehetőségei szűkültek be, hanem csúcsra ugrott az ország kockázati felára és ma már a világ 10 legkockázatosabban finanszírozható állama között tarják számon Magyarországot.
Vagyis, a költségvetés nem csupán illúziókra épül, hanem az elszegényedés költségvetése; ebben a helyzetben az MSZP megfogalmaz egy a gazdaságélénkítést és a munkahelyteremtést előtérbe helyező alternatív büdzsét - mondta Mesterházy Attila.


mti

 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.